Aperitivo este un soi de “happy hour” specific zonei de nord a Italiei, care incepe la ora 18:00 si se incheie la 21:00. Numele ii vine de la verbul latin “aperire” care inseamna “a deschide”, ideea din spate fiind ca aperitivo iti deschide apetitul pentru o masa mai mare. Insa abia aici vine surpriza: aperitivo nu vine cu vreo reducere la preparatele din meniu, ci cu un bufet de toata frumusetea din care poti manca gratuit tot ce doresti, daca iti cumperi o bautura din meniu.

Ce bauturi se comanda la Aperitivo?
O singura bautura, care costa intre 7 si 10 euro, este biletul de intrare catre acest secret bine pazit al italienilor. Bauturile la moda pentru Aperitivo sunt Negroni (amestec de Campari, gin si vermouth), Americano (Campari, vermouth si apa minerala) sau Spritz (Aperol, vin alb spumant si apa minerala). Cel din urma – Aperol Spritz – este una din cele mai in voga bauturi ale momentului, nu doar in Italia, ci si in Romania.

Ce contine Aperitivo?
Daca te-ai astepta ca la Aperitivo sa insemne doar branzeturi, masline si ceva mezeluri, vei fi surprins sa descoperi o multime de preparate – de la legume de toate felurile, ingrediente pentru salate, cartofi copti, paste, orez cu fructe de mare. 

In ce orase gasesti Aperitivo?
Milano nu este doar capitala modei, ci si capitala “Aperitivo”. Aici vei gasi cele mai multe baruri care servesc Aperitivo. Insa aceasta moda a luat avant si in alte orase mari din Italia– Florenta, Roma sau Torino. Trebuie doar sa cauti acele baruri/restaurante care il servesc.