Cu totii avem un prieten apropiat sau cel putin un amic ale carui preferinte in materie de gastronomie si dieta sunt diferite de ale noastre. In calitate de iubitori ai mancarii, ne este greu uneori sa adoptam o atitudine potrivita fata de cei care nu agreeaza anumite alimente pe care noi le consideram nu doar gustoase, ci indispensabile in bucatarie.
A fi vegetarian este un stil de viata, o alegere care trebuie tratate ca atare, lucru pe care noi, mancatorii de rand, nu stim sa il facem asa cum se cuvine. Ba mai mult decat atat, avem si o abilitate aparte de a gafa cand ne aflam in preajma prietenilor vegetarieni.
In incercarea de a corecta comportamentul neadecvat pe care il adoptam deseori in preajma vegetarienilor, am identificat un set de noua lucruri pe care nu trebuie sa le spunem niciodata unei persoane care nu consuma produse de origine animala:
1. Ai gustat vreodata carne?
Cel mai frecvent raspuns pe care il vei primi daca vei adresa aceasta intrebare este "Da". Nu numai ca gustat-o, ci probabil a si savurat-o un timp indelungat, pana cand si-a dat seama ca aceasta nu aduce beneficii sanatatii sale, motiv pentru care a renuntat la ea.
2. Sigur esti vegetarian?
Dupa silueta as crede ca mananci si carne Persoanele care adopta o dieta bazata exclusiv pe produse de origine vegetala nu trebuie sa fie, neaparat, subponderale. Adresandu-le aceasta intrebare nu faci decat sa insunuezi ca, pe langa faptul sunt ciudati pentru ca nu consuma aceleasi alimente ca restul lumii, mai sunt si supraponderali.
3. Preparatul asta nu are carne, ci doar fructe de mare
Nu incerca sa convingi un vegetarian ca alegerile lui in materie de alimentatie sunt gresite si nici nu te stradui sa-i demonstrezi ca alimentele pe care le are in fata nu fac parte din categoria pe care alege sa nu o manance. Nu, vegetarienii nu mananca peste sau fructe de mare.
4. Chiar ai de gand sa mananci...?
Te gandesti sa numesti o leguma pe care tu insuti nu o agreezi foarte tare? Spanac, linte, broccoli... Incearca sa nu adopti o atitudine care sa-l faca pe prietenul tau sa creada ca ii desconsideri preferintele, situandu-le pe ale tale pe o pozitie superioara. Ar putea, la randul lui, sa te intrebe “Chiar vrei sa mananci masa aia musculara de vita?”.
5. Ti-e foame?
Nu adresa aceasta intrebare de fiecare data cand treceti pe langa un copac si iti trece prin cap gandul ca fructul ii face pofta. In mod sigur consuma suficienta mancare si nu se lasa “ispitit” de orice pom care ii iese in cale.
6. Nu e sanatos sa nu consumi deloc proteine
Fii sigur ca inainte de a deveni vegetarian, prietenul tau a luat in considerare toate optiunile si a cantarit efectul pe care alegerea sa le va avea asupra organismului. Tocmai de aceea, in mod sigur nu ii face placere sa intre in discutii de tip medical in care sa te convinga pe tine ca obtine aportul necesar de nutrienti din alimentele pe care le consuma.
7. De ce nu dai la o parte carnatii si pastrezi legumele
Construieste-ti urnatorul scenariu. Urasti din suflet un anumit aliment, insa un apropiat insista sa-l alature preparatului tau preferat. Daca nu iti surade aceasta idee, atunci iti poti da seama cu usurinta cat de neplacuta trebuie sa fie si pentru prietenul tau vegetarian aceasta situatie.