Daca intre faina alba si faina integrala sau faina de secara ai inteles usor care este diferenta, cand te trezesti in fata cu mai multe pachete de faina cu indicatii pretioase „pentru cozonaci” sau „faina alba 000” cu siguranta nu e atat de usor sa alegi ce ai nevoie.
Putina lume se intreaba care este cu adevarat diferenta intre mai multe tipuri de faina alba si nici nu isi pune problema foietajului esuat doar prin prisma acestui ingredient. Este, insa, foarte important sa alegi faina potrivita, iar daca gasesti retete pe internet (din SUA sau Franta) sa stii sa faci conversia corecta a tipurilor de faina din alte tari cu cele de pe piata romaneasca.
Sunt cateva indicii pe care le vei gasi pe pachetul de faina care iti vor spune ce faina e mai buna pentru prajituri si care este mai buna pentru paine sau aluaturi. In primul rand uita-te dupa cifre si numere: 000, 480, 550, 650. Fiecare dintre aceste cifre indica gradul de rafinare al fainii. Faina 000 este mai fina, mai alba si mai usoara. Faina 650 este mai putin fina, mai inchisa la culoare si are mai mult gluten.
O clasificare simpla pentru tipurile de faina in functie de produsele pentru care sunt destinate arata asa:
- Faina 000 – excelenta pentru aluaturi pufoase si usoare de patiserie
- Faina 480 (sau 450) – faina fina, folosita tot in patiserie
- Faina 550 – faina mai dura decat primele doua, buna pentru aproape orice aluat: de la cele de prajituri, biscuiti, briose, pana la cele de paine si chiar si in produse de patiserie cum sunt aluaturile de tarte, foi de placinta, croissante.
- Faina 650 – pentru ca are un continut mai mare de gluten este ideala pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire: paine, pizza, focaccia.
Numerele de pe ambalaj reprezinta, de fapt, un indiciu despre despre valoare nutritionala. Cu cat numarul este mai mare, cu atat faina se apropie de cea intergrala care este mai sanatoasa. De exemplu, faina integrala este notata cu 1750, iar cea neagra cu numere de la 1250 la 1350.
Cel mai greu pare atunci cand sursa de inspiratie este una externa, iar retele americane, italiene sau frantuzesti vorbesc despre tipuri de faina pe care nu le-ai mai vazut la noi. Exista, insa, echivalari care iti vor lamuri necunoscutele:
- Faina 000 si 480 = pastry flour (SUA) - faina 40 (Franta)- faina 00 (Italia)
- Faina 550 = all purpose flour (SUA) – faina 55 (Franta) – faina 0 (Italia) – plain flour (Marea Britanie)
- Faina 650 = high gluten flour/ bread flour (SUA) – faina 82 (Franta) – faina 1 (Italia).
In retete americane vei gasi si “Self-Rising Flour”, adica o faina care are deja adaugat in ea agent de crestere. Poti sa ti-o prepari singur si acasa adaugand in tipul de faina necesar pentru prajituri (poti folosi faina 550) 5-7g praf de copt la 100g faina.