Ne-a fost dor de prajituri dense pe care sa le savuram langa o cana de ceai fierbinte, asa ca englezii. Si ne-ar fi placut o prajitura cu fructe confiate. Din cautare in cautare ne-am adus aminte de o reteta britanica pe care de mult vrem sa o testam: carrot cake. Acea prajitura cu blat usor umed, cu sau fara nuci si alune, dar cu acel ingredinet surprinzator care o face unica. Morcovii ii dau o dulceata naturala si nu vei ghici decat daca iti spune cineva ca prajitura ii contine.
Citeste si: Five o’clock tea- un festin britanic pentru dupa-amiaza
Pentru ca internetul geme de retete de carrot cake, am ales-o pe norocoasa de testat dupa cea mai apetisanta si interesanta fotografie. Apartine unei bloggerite australiene, aflata in spatele minunatului Raspberri Cupcakes.
Ingrediente pentru blat de carrot cake:
- 70g nuci coapte si tocate
- 150g faina cu agent de crestere (daca nu ai, adauga in faina simpla 1 lingurita praf de copt)
- ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita scortisoara
- ¼ lingurita cuisoare macinate
- ¼ lingurita nucsoara
- ¼ lingurita sare
- 2 oua
- 1 albus
- 220 zahar fin
- 170ml ulei de masline (noi am folosit vegetal pentru ca cel de masline are un miros specific care nu am considerat ca se potriveste cu prajiturile)
- 125g morcovi rasi
Unge si tapeteaza cu hartie de copt o forma de copt rotunda cu diametrul 20cm. Ai grija sa acoperi cu hartie inclusiv peretii tavii. Incinge cuptorul la 200C sau 180C daca are ventilatie.
Cerne faina, praful de copt (daca pui), bicarbonatul, mirodeniile si sarea intr-un bol. Amesteca-le bine.
Bate 2 albusuri cu 60g zahar fin pana formezi o bezea tare. Bate cu mixerul 1 ou intreg si 1 galbenus cu 160g zahar fin pana cand isi dubleaza volumul. Toarna treptat uleiul in oul cu galbenus batut si continua sa mixezi la viteza mare, pana se incorporeaza.
Adauga treptat ingredinetele uscate, apoi nucile tocate si morcovii rasi. Incorporeaza cu o spatula bezeaua batuta mai devreme.
Toarna aluatul in tava pregatita si coace timp de 40-50 de minute pana cand trece de testul scobitorii. Lasa prajitura sa se raceasca in tava timp de 5 minute, apoi scoate-o si lasa-o pe un gratar sa se raceasca de tot. Apoi taie-o in trei blaturi.
Pentru crema:
- 340g mascarpone, la tempratura camerei
- 80g zahar pudra, cernut
- 1 lingurita pudra de ghimbir
- coaja de la 1 lamaie
- 2 lingurite suc de lamaie
- 250ml smantana pentru frisca
Bate cu mixerul mascarpone cu restul ingredientelor, mai putin frisca. Bate frisca separat si incorporeaza-o in mascarpone. Pune crema intr-un pos de patiserie cu dui de 1cm.
Asamblare:
Aseaza ultima foaie de blat (cea care a fost la baza tavii) pe platou. Pune cu posul mici gramajoare de crema pe toata suprafata lui, avand grija sa fie un rand frumos pe margine. Aseaza deasupra urmatorul blat si repeta operatiunea cu crema.Aseaza si cel dea-l treilea blat si intinde la suprafata lui un strat de crema de cativa milimetri. Apoi orneaza pe margine cu aceleasi “moate” din crema. Pastreaza la frigider pana inainte de servire.
Verdict: Ne-a placut crema usoara, diferita de cremele cu unt si crema de branza cu care se serveste de obicei un carrot cake. Ne-a placut aroma de lamaie si ghimbir si …pentru ca am vrut sa aducem o nota personala, am adaugat pe langa nuci si 70g stafide in aluatul de prajitura. Am ramas cu destul de multa crema mascarpone dupa ce am asamblat prajitura/