Dietele fara gluten sunt un mod de viata pentru cei care au descoperit ca au intoleranta la aceasta proteina, pe care o gasesti de obicei in cereale. De cele mai multe ori asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la preparatele pe baza de faina, la paine, biscuiti, dulciuri si alte bunatati. Le poti pregati din alte tipuri de faina, adaugand si alte trucuri care sa le faca la fel de gustoase.
1. In primul rand, pentru a scapa de aluaturile tari, bate sau mixeaza mai mult aluaturile pentru a le aera si pentru a putea creste in volum atunci cand le coci. Acest lucru este necesar pentru ca din faina pe care ai voie sa o folosesti lipseste glutenul.
2. In al doilea rand, foloseste un amestec din mai multe tipuri de faina permise: mei, hrisca, naut, amaranth cu faina din migdale, alune sau alti samburi uleiosi, pentru a obtine preparate mai gustoase.
3. Pentru a nu obtine prajituri uscate foloseste ingredinete umede potrivite si de calitate. Unul dintre ele este sosul sau piureul de mere. Poate fi si cel cumparat, gata preparat, dar ai grija sa folosesti mai putin zahar pentru ca acesta este dulce. Merele contin pectina si asta va ajuta la legarea ingredinetelor. Poti folosi si unt sau ulei, ambele cu acelasi scop, acela de a lega mai bine ingredinetele uscate si de a obtine blaturi, briose sau checuri cu o textura pufoasa si umeda.
4. Foloseste mai multe oua in loc de lichidele indicate in reteta. Ouale sunt esentiale pentru ca adauga volum si proteine in aluaturi. In loc de 100ml apa sau alt ingredient lichid foloseste aceeasi cantitate de albusuri sau oua intregi.
5. Amesteca toate ingredientele intr-un singur bol. Adica, trebuie sa amesteci si ingredinetele uscate (faina, mirodenii, zahar, praf de copt) cu toate ingredientele umede (oua, lapte, piure de mere, unt sau ulei) in acelasi timp. Astfel, vei obtine un aluat mai usor si mai delicat. Ai grija sa ai toate ingredientele la temperatura camerei si foloseste un mixer sau un robot de bucatarie pentru a mixa viguros ca sa incorporezi mai mult aer, ceea ce va ajuta prafulde copt sa actioneze si sa dea volum.