Pentru cei care nu au norocul sa aiba gradina, balconul poate deveni la fel de bine cea mai buna oaza de verdeata si o mini sera pentru ierburi aromatice, ceapa verde si chiar rosii cherry. Nu iti trebuie studii in agricultura ca sa iti faci propria gradina de apartament. Trebuie sa stii cateva secrete:

  • Foloseste ghivece mici, scunde, pentru a creste rasadurile. Poti sa folosesti si ladite joase sau un sertar vechi (dar ai grija sa le gauresti baza).
  • Foloseste un amestec de pamant de flori, compost (ingrasamant care imbogateste solul cu substante nutritive) si vermiculita (retine umezeala si aeriseste pamantul).
  • Niveleaza bine pamantul si presara semintele dorite intr-un strat fin, dar ai grija sa nu le aglomerezi. Poti sa le acoperi cu un strat usor de vermiculita sau sa le lasi libere la suprafata.
  • Recipientele nu se uda prin stropire directa, ci se aseaza cu baza in apa, astfel incat pamantul sa se umezeasca de jos in sus, iar semintele sa nu putrezeasca. Ai grija ca pamantul sa fie mereu umed (nu jilav).
  • Pastreaza tempetarura constanta si lasa recipientele intr-un loc luminos si aerisit.
  • Rasadurile, care apar in cateva saptamani, se scot cu grija (fara sa le rupi radacinile) si se replanteaza intr-un ghiveci normal, la distante de cativa centimetri intre ele.
  • Nu uita sa le uzi, dar nici nu exagera cu prea multa apa si pastreaza ghivecele intr-un loc unde sa primeasca lumina 6-8 ore pe zi.

Ce poti planta in ghivecele de acasa?

Sunt o multime de plante care pot fi crescute usor intr-un apartament: patrunjel, coriandru, busuioc, tarhon, cimbru, rozmarin, chives, oregano, marar, menta. Le poti pune pe fiecare in ghiveciul propriu sau le poti combina intr-un ghiveci mai mare. Daca ai prea multe, pot fi oricand un cadou apreciat de prieteni.