Orz
Este folosit in supe, in loc de orez in pilafuri sau risotto, mancaruri cu legume sau in salate. Daca il fierbi, pune 200g orz la 750ml apa. Se fierbe la foc mic, acoperit cu un capac pentru 35-40 de minute. Pentru a obtine un gust mai intens il poti praji cateva minute intr-o tigaie fara ulei.
Orez brun
200g de orez brun se fierb in 400ml apa, la foc mic, acoperit cu un capac, timp de 30 de minute. Opreste focul si lasa oala acoperita timp de 10-15 minute pentru a lasa aburul cald sa il gateasca in continuare.
Orez alb
Se folosesc 200-230ml apa pentru 200g de orez alb. Se pune la fiert si dupa ce da in clocot se reduce intensitatea focului si se fierbe 15 minute. Se lasa acoperit cu capacul inca 5 minute cu focul oprit pentru a lasa aburul sa il gateasca.
Orez salbatic
150g de orez se pun la fiert intr-un litru de apa, intr-o oala cu capac, la foc mic. E nevoie de 45-60 de minute pentru ca orezul sa fie fiert. Se scurge apa si se foloseste imediat.
Mei decorticat
200g de mei se fierb in 400ml apa. Meiul se clateste in apa rece si se prajeste fara ulei pana cand se rumeneste. Peste el se adauga apa fiarta si se lasa la foc mic, acoperit cu un capac inca 20 de minute. Quinoa Pentru 200g de quinoa se folosesc 400ml apa.
Quinoa
Se clateste in apa rece si se prajeste fara ulei intr-o tigaie. Se adauga apa clocotita, se acopera cu un capac si se lasa la foc mic 20 de minute.
Fulgi de ovaz
Ii poti fierbe pentru budinci delicioase. 150g fulgi de ovaz se fierb in 450-500ml apa, la foc mic, timp de 10-20 de minute, amestecand frecvent.