Nu degeaba ii cearta cei trei Masterchefi pe concurenti cand vin cu farfurii gustoase, dar prea putin aratoase. Jumatate din impactul pe care il are o mancare asupra celui care o gusta este dat de prezentare. Nu trebuie sa fii nici bucatar profesionist, nici artist si nici sa faci cursuri speciale ca sa stii sa faci un “plating” perfect. Trebuie doar sa respecti cateva reguli de baza. Le-am gasit pe cele mai bune la specialistii de la Gilt Taste.
Alege farfuria potrivita
…ca dimensiune si culoare. Nu folosi farfurii cu diverse desene, buline, flori, dungi. Sunt aratoase, dar vor atrage atentia asupra lor si nu asupra mancarurilor. Cu cat farfuria este mai simpla, cu atat ai mai multe sanse sa faci din mancarea ta vedeta centrala. Si nu in ultimul rand, tine cont de dimensiuni. Mai bine o farfurie mai mare decat una mica pe care totul sa para inghesuit.
Cu …sau fara sos?
Sosurile declanseaza automat ideea de savoare. De teama sa nu murdarim farfruia sau sa o facem sa arate incarcata, lasam sosul deoparte. Totusi, o lingura de sos va face friptura mai apetisanta si va aduce un strop de culoare pe farfurie.
Texturi atragatoare
Un pui cu pielita rumenita, ceapa caramelizata, o friptura cu urmele paralele ale grillului, sunt elemente care vor atrage atentia si vor face felul de mancare prezentat irezistibil. Pune-le in valoare si nu le ascunde sub sosuri sau frunze de salata.
Traiasca verdeturile!
Verdele e o culoare vibranta pe orice farfurie. Doar cateva frunze de patrunjel verde sau ceapa verde tocata pot schimba complet aspectul. Pentru feluri de mancare care sa aiba un aspect elaborat si un look de restaurant te incurajam sa folosesti micro-verdeturile (muguri, germeni, seminte incoltite sau alte plante crescute special in varinata mini).
Citeste si: O salata in miniatura. Micro-verdeturile, noile vedete din farfurie
Invata sa lucrezi cu forme
Una din regulile cele mai importante de care trebuie sa tii cont este sa nu supraaglomerezi farfuria. Ca sa impresionezi nu e nevoie de prea multe ingrediente puse la gramada. Mai bine invata sa feliezi frumos si sa dai alt aspect. Taie legumele sau fructele pe diagonala sau in fundite, in betisoare sau rondele fine. Varietatea de forme va capta privirea.
Desene din piure sau sos
Este una din tehnicile pe care marii bucatari le folosesc ca sa impresioneze. Pentru asta iti trebuie un sos sau un piure, o lingura si putina practica pentru a trasa o linie frumoasa. Consistenta sosului sau piureului va face ca desenul pe care il trasezi sa arate in mod diferit asa ca experimenteaza cu cat mai multe.
Pastreaza farfuria curata
Orice ai pune pe farfurie si indiferent cat de multe sosuri folosesti asigura-te ca inainte de servire farfuria este curata. Fara urme de degete, picaturi de sos, bucatele din mancare imprastiate pe margini. Pentru asta e bine sa lucrezi curat inca de la inceput. Incepe din mijlocul farfuriei si apoi construieste in jurul piesei centrale decorul.
Sursa si foto: www.gilttaste.com