Cine a vazut Pretty Woman si-o aminteste pe Vivian (Julia Roberts) invatand cum sa isi aseze servetul, sa isi dea coatele jos de pe masa si sa foloseasca in ordine toate furculitele asezate langa farfurie: una pentru creveti, una pentru slata si una pentru friptura, in ordinea enumerata.

Una dintre cele mai simple reguli de asezare a veselei este sa pui tacamurile din exterior spre interior in ordinea in care le vei folosi. Tacamul de friptura e primul de langa farfurie. Cutitele si lingurile se pun in dreapta, iar furculitele in stanga impreuna cu servetelul. Lama cutitului se asează spre farfurie. Paharul de apa sta deasupra cutitului/cutitelor.

Cel mai importat e sa fii relaxat. Gandeste-te ca daca ti-ai invitat prietenii la o cina cu mancare gatita acasa cu siguranta nu vei primi plangeri in legatura cu felul in care ai asezat vesela si tacamurile.

Pentru o masa obisnuita (in familie/cu prietenii)

Acest aranjament e cel pe care il putem folosi cel mai des la mesele de acasa. Nu e nevoie de prea multe formalitati. Ai nevoie de o farfurie intinsa, o lingura si un cutit in dreapta ei si o furculita in stanga. Un singur pahar este suficient si un servet.

Pentru o masa informala

Poate ca in weekend oferi un brunch prietenilor sau ai o masa la care servesti trei feluri de mancare. Atunci vei avea nevoie de un altfel de aranjament al veselei si tacamurilor cu care sa iti astepti invitatii.

Foloseste:

  • un servet alb asezat chiar pe locul unde vor fi puse mai tarziu farfuriile
  • o furculita de salata si una de friptura puse in ordinea in care vei servi felurile
  • o lingura de supa, daca ai asa ceva in meniu, o lingurita de desert si un cutit asezate chiar in aceasta ordine 
  • un bol de salata asezat in stanga furculitelor
  • o farfuriuta pentru paine cu un cutit potrivit, puse deasupra furculitelor
  • un pahar de apa, unul de vin si o ceasca pentru cafea/ceai

Pentru o masa formala

Este un mod de a aseza masa potrivit pentru Sarabtori sau pentru petreceri cu oaspteti speciali, la care meniul e bogat si are preparate spectaculoase. Daca ai servi scoici, supa, salata, un fel cu peste si un aperitiv, atunci vei avea nevoie de mult mai multe tacamuri si vesela decat in mod obisnuit.

Foloseste:

  • o farfurie de servire, ce va ramane pe masa sub farfuria pentru primul fel
  • o furculita de salata, una de peste si una pentru felul principal 
  • o furculita pentru scoici, singura pe care o vei aseza in dreapta farfuriei, o lingura pentru supa, un cutit de peste si un cutit pentru felul principal 
  • farfuria pentru paine si cutitul pentru unt, asezate deasupra furculitelor
  • un pahar pentru apa, unul pentru vin alb si unul pentru vin rosu

Dupa toate felurile servite vei aseza pe masa si vesela si tacamul pentru desert.

Sursa: Food52