Crăciunul este sărbătoarea favorită a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, prin urmare tradiţiile legate de acesta se respectă cu sfinţenie, an de an. Totul se desfăşoară după un program bine stabilit din timp. Membrii Familiei Regale merg împreună la biserică, iar apoi ajung pe rând în vizită la suverană, pentru masa de Crăciun. Tradiţia se va respecta şi în 2021, chiar dacă este primul Crăciun fără prinţul consort Philip, decedat în primăvara acestui an.

Primii care ajung în vizita tradiţională de Crăciun sunt membrii mai tineri ai familiei, ei fiind urmaţi de seniori, ca o dovadă a statutului lor.

Ce se mănâncă la masa festivă de Crăciun în Familia Regală

Micul dejun îi găseşte împreună pe toţi membrii familiei, înainte de plecarea la biserică. Meniul nu este unul mult diferit faţă de cel din alte zile: ouă, bacon, cârnăciori; pe lângă toate acestea se serveşte eglefin afumat, un peşte foarte apreciat de regina Elisabeta a II-a.

După participarea la slujbă, membrii familiei se întorc pe rând acasă, în ordinea rangului şi a vârstei, iar apoi toată lumea se aşează la masa festivă de Crăciun. Meniul include salată de creveţi sau homar, curcan la rotisor cu garnitură de morcovi, varză de Bruxelles sau păstârnac. Uneori se servesc cartofi copţi sau piure, umplutură de ceapă sau sos făcut în casă. Niciunul dintre preparate nu va avea arome prea puternice sau usturoi, deoarece Majestatea sa le dezavuează.

În fiecare zi de Crăciun la ora 15.00 regina Elisabeta a II-a rosteşte un discurs adresat întregii naţiuni, iar tradiţia spune că după aceea toată familia serveşte împreună un ceai, alături de tort de fructe şi alte deserturi cu ciocolată, "dulcele" preferat al reginei Marii Britanii.

Cum arată cina anuală de Crăciun

Ziua se încheie cu o cină regală tip bufet, ultima şi cea mai opulentă masă a zilei. Meniul include 15-20 de feluri de mâncare, de la cărnuri preparate după cele mai sofisticate reţete, până la fructe de mare, de la legume, la brânzeturi, de la foie gras în crustă de la Harrods, la prăjiturele cu ghimbir.

Una dintre tradiţiile de la care regina nu se abate niciodată este toastul în cinstea bucătarului şef care s-a ocupat de toate bunătăţile ce vor fi servite.

Care sunt mâncărurile preferate ale membrilor Familiei Regale de Crăciun

Ca în fiecare familie, fiecare mebru al Casei Regale are un preparat preferat. Dacă regina Elisabeta a II-a apreciază o friptură de vită numită Beef Bourguignon, Kate Middleton nu îşi poate imagina Crăciunul fără "Queen of Puddings", un desert tradiţional britanic, făcut din blat crocant de pesmet amestecat, copt, uns cu gem şi cu topping de bezele crocante. Din păcate pentru Kate, includerea acestui desert în meniu trebuie să fie aprobată de regina Elisabeta a II-a.

Prinţul William, pe de altă parte, preferă Eton Mess, tot un desert tradiţional englezesc, preparat din căpşune, bezea şi frişcă.