Dar nu doar asta îi ia prin surprindere. Un tânăr ucrainean ajuns până la Cluj-Napoca a remarcat că, într-o anumită privință România este Elveția estului Europei: prețurile din restaurante și supermarketuri.

Oleg a ajuns în România în primele zile în care ucrainenii și-au început exodul, chiar înainte de a se decreta legea marțială, care nu i-ar mai fi permis să plece din țară. A locuit câteva zile la o familie de lângă Cluj, pentru ca apoi să plece mai departe spre Franța, unde are mai multe rude. În România a fost luat, însă, prin surprindere de prețurile foarte mari la mâncare, atât în restaurante, cât și în magazine.

„Aveți prețuri ca în Elveția, mai mari și decât în Franța. Nu aș putea trăi aici. Nu înțeleg cum o pot face românii, care sunt plătiți cam cu 300 de euro. Noi avem salarii și mai mici, dar nu avem prețurile din România. La Kiev ar fi fost revoltă dacă se întâmpla asta”, a spus Oleg, potrivit adevarul.ro.

„Nu știu cum trăiesc oamenii săraci”

Oleg și soția lui au făcut cunoștință cu prețurile foarte ridicate din România și a rămas cu un gust nu tocmai plăcut, mai ales că asta i s-a întâmplat la restaurant.

„Am calculat vreo 70 de euro, echivalentul în lei. De banii ăștia mâncam aproape o lună acasă, în Ucraina, iar dacă mergeam la restaurant am fi plătit, poate, și de 10 ori mai puțin. E tare scumpă România! Nu înțeleg cum pot trăi oamenii săraci de aici cu așa prețuri. Acum câțiva ani am mâncat în Paris cu soția și a fost mai ieftin. Și la Nisa la fel. Nu mai spun că în Italia parcă a fost și mai ieftin. În România prețurile sunt, clar, de Elveția”, a remarcat tânărul refugiat ucrainean, plecat să caute o viață mai bună, departe de ororile războiului.