Se spune ca cea mai buna paella se poate savura pe coastele Valenciei, in satul El Palmar, unde a fost inventata. Daca nu planuiesti o vacanta in insorita Spanie prea curand, poti aduce gustul Mediteranei chiar la tine acasa.

Chef Marius Florea de la restaurantul cu specific spaniol Entre Aromas din Bucuresti iti explica, pas cu pas, cum sa gatesti specialitatea iberica, fara sa dai gres.

Ingrediente pentru 2 portii, timp de preparare 20 minute

  • 2 calamari de marime medie
  • 2 catei de usturoi
  • 2 fasii de ardei rosu
  • 200g orez cu bob mare
  • ½ lingurita de boia dulce
  • 1 varf de boia iute
  • sare de mare
  • sofran
  • 500ml supa de peste
  • 1 rosie proaspata data pe razatoare
  • 10 midii in cochilie
  • 5 creveti black tiger
  • 6 creveti de marime medie


Mod de preparare:
Calamarii se taie in fasii de 1 cm si se trag la tigaie in putin ulei de masline.

Cand sunt gata, se pun separat intr-o farfurie si se sting cu putina zeama de lamaie.


Usturoiul se taie felii subtiri, la fel si ardeii, apoi se calesc impreuna in ulei de masline, la foc mediu, in tigaia de paella.

Se adauga aici orezul, se condimenteaza cu putina sare de mare, boia, sofran si se amesteca bine.

Se adauga supa de peste, se da focul la mare ca sa fiarba.

Se adauga si pulpa de rosie, pregatita dinainte in felul urmator: se taie in jumatate si apoi se da pe razatoare. Coaja se indeparteaza si ramane doar pulpa, cu sucul propriu.


Cand incepe totul sa fiarba, se pun calamarii.


Se aranjeaza si midiile in tigaie, cu deschizatura in jos.


Se aranjeaza si crevetii in tigaie. Acestia trebuie sa fie intregi, ca sa-si pastreze mai bine sucurile naturale. Apoi, se lasa totul la fiert, la foc redus.


Crevetii se intorc, astfel incat sa se gateasca bine pe ambele parti.


Dupa ce s-au gatit crevetii, iar supa de peste s-a retras, se ia tigaia si se pune la cuptorul preincalzit, la 250 grade Celsius, pentru 5 minute. Rezultatul? O paella delicioasa!

Tips:

  • Cu cat e tigaia mai mare, cu atat iese paella mai gustoasa
  • Fructele de mare trebuie sa fie cat mai proaspete
  • Cumpara midii pasteurizate, pastrate in apa de mare
  • Gustul preparatului traditional spaniol se obtine numai cu o tigaie de paella, paellera. Aceasta nu poate fi inlocuita cu tigaia in care faci clatite.

Cum se mananca paella:
Nu te lasa intimidat de paella. O vei primi direct in tigaia in care a fost gatita, alaturi de o farfurie de apa calda cu lamaie, in care sa-ti cureti mainile. Daca pentru orez folosesti tacamuri, crevetii si midiile se mananca cu mainile.

Chef: Marius Florea
Restaurant: Entre Aromas
Fotograf: Teodora Maftei