Prezenta acestor pigmenti, numiti antocieni, ar putea explica motivul pentru care producatorii de vin ce folosesc struguri albi sunt uneori luati prin surprindere cand bautura imbuteliata de ei are o tenta roz, potrivit dailymail.co.uk.
Antocienii sunt prezenti in coaja bobului de strugure, iar in combinatie cu alti compusi chimici sunt responsabili, in cea mai mare parte, de producerea culorii vinului.
Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorand licoarea in rosu atunci cand aciditatea este mare. Intr-o solutie alcalina, antocienii coloreaza lichidul in albastru.
Pana in prezent, cei mai multi experti in domeniu credeau ca strugurii albi nu contin antocieni, explicand astfel motivul pentru care vinul alb este de cele mai multe ori aproape incolor, a declarat, pentru revista New Scientist, Panagiotis Arapitsas, de la Fundatia Edmund Mach din Italia.
Echipa de cercetatori condusa de Arapitsas a utilizat tehnica intitulata spectrometrie de masa pentru a analiza struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc si Riesling, folosite pentru producerea vinului alb. Autorii studiului au descoperit ca aceste soiuri contin de fapt antocieni.
Concentratia acestor substante in strugurii albi este de cateva mii de ori mai mica decat in cazul soiurilor de struguri negri, cum ar fi Merlot, potrivit studiului publicat in Food Research International.
Citeste mai multe pe Mediafax.ro.