Inainte sa cumperi ceaiul minune care promite pe eticheta sa iti ofere sanantate vesnica si multe beneficii, trebuie sa stii sa faci diferenta intre diverse tipuri de ceai si puterea antioxidantilor pe care ii contin, pentru ca nu toate au acelasi efect.
Antioxidantii sunt importanti in protectia celulelor corpului. Prin prevenirea sau incetinirea oxidarii celulare aceste substante impidica formarea radicalilor liberi. Un nivel scazut de antioxidanti este legat de un risc al aparitiei problemelor de sanatate. O parte din antioxidantii de care avem nevoie ii putem lua din alimentatie, in timp ce o alta parte poate veni din ceaiurile consumate.
Ceai frunze vs. ceai la pliculet
Secretul alegerii celui mai bun ceai bogat in antioxidanti sta in forma in care se afla ceaiul. Ceaiurile din frunze, mai putin procesate in comparatie cu cele aflate in pliculete, au un nivel mai mare de antioxidanti.
Ceaiurile in pliculet sunt facute, in general, de ceaiuri de calitate inferioara si uneori combinate cu alti agenti, cum ar fi aromele artificiale. In ceea ce priveste ceaiurile deja ambalate in forma lichida, in sticle, puterea antioxidantilor lor este minima si nu de putine ori aceste substante lipsesc cu desavarsire, oferind in schimb indulcitori si alte substante artificiale.
Ce alegi: ceai verde, alb sau negru?
In functie de tipul de ceai si cantitatea de antioxidanti variaza. Desi cele trei tipuri de ceai (verde, alb si negru) provin din aceeasi planta - Camellia sinensis – ele sunt culese in perioade diferite si sunt procesate prin tehnici diferite.
Ceaiul alb, care este cules cat planta este inca tanara, este considerat de multe studii ca fiind tipul de ceai cu cei mai multi antioxidanti.
Ceaiul verde este considerat mai bogat in antioxidanti in comparatie cu ceaiul negru, de vreme ce procesarea presupune tehnici mai putin distructive asupra frunzelor.
Unele studii recente au aratat, insa, ca nivelul de antioxidanti in cele doua tipuri de ceaiuri este relativ asemanator.