Chiko Roll a fost inventat in 1951 de catre Frank McEnroe, care si-a dorit sa dea nastere unei gustari care sa poata fi consumata in timpul meciurilor si spectacolelor.
Inspirat de pachetelele de primavara chinezesti, dar dornic sa obtina un produs mai consistent, care sa fie usor de transportat si consumat, acesta creeaza o gustare practica, pe care spectatorii o pot tine intr-o mana, in timp ce cu cealalta servesc bere.
McEnroe da nastere astfel unei gustari ce are la baza o umplutura (din carne de vita, varza, morcov, telina, orz, orez, ceapa si condimente) invelita intr-un aluat format din oua, faina si apa.
Initial mancarea a fost denumita Chiken Roll (rulou de pui), desi nu continea carne de pui, iar spre sfarsitul anilor ’60 numele a fost schimbat in Chiko Roll.
Chiko Roll devin populare in anii ’60 cand McEnroe decide sa se mute in Melbourne si incepe sa le produca cu ajutorul unei masini de facut carnati. In 1965 ajung sa fie comercializate la scara larga in restaurante de tip fast-food sau fish and chips. Perioada de glorie o inregistreaza in anii ’70 cand anual in Australia se vindeau peste 40 de milioane de Chiko Rolls.
In prezent Chiko Roll sunt produse in Bathurst, Australia, utilizand o masina care prepara in acelasi timp umplutura si aluatul. Variantele servite in oras sau cumparate de la supermarket au la baza produsul congelat care apoi este prajit. Uneori australienii aleg sa gateasca acasa delicioasele rulouri, trisand putin insa, folosind pe post de aluat foile chinezesti din care se pregatesc si pachetelele de primavara.
Ingrediente pentru 6 rulouri:
- 100 gr carne de vita fiarta si rupta in fasii
- 50 gr varza taiata marunt
- 1 morcov taiat marunt
- 1 ceapa tocata fin
- 20 gr orz fiert
- 20 gr orez fiert
- coaja de la jumatate de lamaie
- 2 lingurite sos de soia
- 2 lingurite sos de stridii
- 1 lingura ghimbir proaspat ras
- 2 lingurite zahar
- 6 bucati foi de orez (in genul celor folosite pentru pachetele de primavara)
- 1 lingurita amidon de porumb
- 1 lingurita apa fierbinte
- Sare
- Piper
- 2 lingurite ulei pentru umplutura + ulei pentru prajit rulourile
Se incalzeste 1 lingurita de ulei intr-o tigaie adanca, se adauga carnea de vita si se prajeste un minut, se adauga sosul de soia si se amesteca bine, se lasa apoi carnea 10 minute sa se raceasca.
Se amesteca bine intr-un bol ghimbirul ras, telina, ceapa, varza, orezul si orzul, se caleste amestecul intr-o tigaie cu 1 lingurita de ulei, se adauga coaja de lamaie, sosul de stridii, zaharul, sarea si piperul. Se lasa putin sa se raceasca apoi se adauga carnea de vita.
Se face o pasta din apa fierbinte si amidon. Se inmoaie in putina apa foaia de orez, se pune umplutura in centru, se ung cele doua colturi ale ruloului cu pasta de amidon apoi se ruleaza.
Se incalzeste uleiul intr-un wok si se prajesc rulourile pana cand devin aurii. Se sevesc calde.
Pofta buna!
Sursa foto: www.chiko.com