Iaurtul degresat
Iaurtul este promovat drept un aliment care, concomitent, ajuta slabirea si este dens in nutrienti, informatie care poate fi corecta. Dar nu si cand vorbim de iaurturile degresate.
Atunci cand, in mod artificial, din iaurt este scoasa grasimea, rezultatul are un aspect inestetic, o consistenta neplacuta si un gust pe care cu siguranta nu l-ai mai incerca a doua oara. Pentru a compensa aceste ‘efecte secundare’, in iaurt sunt adaugate o multime de substante artificiale, identificate de corpul uman drept toxine si anti-nutrienti, zahar, alti indulcitori artificiali etc.
In final, rezultatul este un produs care abunda in carbohidrati, anti-nutrienti si toxine, si care are infim mai putine calorii.
In plus, ultimele studii in domeniu au demonstrat ca iaurtul integral previne obezitatea, in timp ce cel degresat o incurajeaza.
Deci, pentru slabire, alegeti intotdeauna iaurtul integral, nedegresat si de preferinta din tipuri de lapte cat mai diverse (vaca, capra, oaie, bivolita samd). Daca iaurtul respectiv este facut din lapte de la animale care au pasunat si au fost expuse la lumina soarelui, cu atat mai bine, spectrul de nutrienti va fi complet.
Cerealele pentru mic-dejun
Nu de putine ori cerealele sunt promovate ca alimente sanatoase, chiar ca alimente care ar trebui sa constituie baza piramidei din alimentatia noastra zilnica. Chiar si daca ne referim strict la cerealele integrale, la ora actuala, pe plan mondial exista dezbateri extrem de intense asupra a cat de sanatoase sunt. Unii nutritionisti sau cercetatori invoca drept argument faptul ca au fost introduse foarte tarziu in alimentatia populatiei globului si ca organismul celor mai multor persoane nu are adaptarile necesare pentru a le digera si metaboliza corespunzator.
Mai exista si o alta tabara care face referire la raportul extrem de dezavantajos de calorii vs nutrienti vs anti-nutrienti din cereale. Alimentul ‘ideal’ contine o cantitate mica sau moderata de calorii, o densitate mare de nutrienti si una mica de anti-nutrienti, in timp ce cerealele au un continut mare de calorii (in special goale), putini nutrienti si multi anti-nutrienti, dintre care cel mai titrat este glutenul.
Daca ne intoarcem la nutritia pentru slabire, e suficient sa punctam faptul ca cerealele contin in special carbohidrati simpli, proteine intr-o cantitate mica si aproape deloc grasimi esentiale, deci raportul invers decat cel pe care ar trebui sa il contina un meniu a carui scop este slabirea.
Daca mai punem la socoteala si faptul ca produsele promovate drept ‘cereale pentru mic-dejun’ sunt un aliment intens procesat, cu adaos extra de zaharuri, concluzia o puteti trage singuri. Sfatul meu este ca daca obiectivul vostru este slabirea, sa includeti in meniu doar o cantitate mica de cereale integrale (ex. o lingura de fulgi de ovaz) la masa de inainte de antrenament sau la micul-dejun din ziua in care urmeaza sa aveti un antrenament intens. In schimb puteti include, in combinatii corecte, o cantitate mai mare de cereale fara gluten (quinoa, amaranth etc)
Alimentele “bio/organice” procesate
Acestea sunt un promotor al alimentelor bio/organice, si consider ca ele accelereaza procesul de slabire neincarcand corpul cu un balast inutil, dar cu o singura conditie: un aliment BIO este sanatos si de recomandat in cura de slabire doar daca si corespondentul sau fara certificare BIO este recunoscut ca un aliment sanatos. Spre exemplu, daca vorbim despre legume, cu siguranta ca cele bio iti vor aduce un plus in materie de nutrienti si un minus in materie de anti-nutrienti, dar daca bugetul nu va permite, puteti alege si varianta fara certificare BIO, iar corpul vostru va primi o cantitate suficienta de nutrienti, pastrand la un nivel optim arderile metabolice.
In schimb, de cele mai multe ori, rafturile BIO nu sunt umplute cu legume, fructe, carne si lactate, ci mai degraba cu dulciuri, paste, tot soiul de sucuri si batoane vandute la supra-pret. Oricat de greu ne-ar fi sa acceptam – nu, pastele nu contribuie la procesul de slabire, chiar daca sunt bio si au in compozitie si alimente mai nobile precum quinoa, spanac, amaranth.
Nici un aliment pentru slabire n-a fost creat in vreo fabrica vreodata, ci doar in natura. Alimentele care trebuie sa se regaseasca pe lista voastra de cumparaturi daca doriti sa va sculptati corpul pana la venirea verii sunt carnea, ouale, pestele si fructele de mare, lactatele integrale si branzeturile, legumele, verdeturile, gustarile din fructe in prima parte a zilei, alunele si nucile, semintele, pseudo-cerealele si uneori leguminoasele.
Spor la slabit sa aveti!
Valentin Vasile este antrenor personal si expert in nutritie. Este autorul cartii "Stil de viata, nu dieta" si creatorul conceptului Limitless Workout – un program complet de remodelare corporala care include atat un program de antrenament, cat si unul de alimentatie pentru accelerarea metabolismului.