L-ai vazut deja la supermaket. E o aparitie ciudata si exotica in rafturile cu fructe si probabil te-ai intrebat la ce e bun de vreme ce o singura bucata poate ajunge sa coste si 10 lei. Carambola sau fructul stea creste in Asia, Caraibe sau Hawaii.
Forma si culoarea (de la galben auri pana la verde pal) ii dau numele, pentru ca atunci cand este taiat feliile de carambola seamana cu o stea. Coaja lui este comestibila, asa ca nu trebuie sa te obosesti sa il cureti. Doar fasiile maronii de pe marginile fructului trebuie indepartate.
Gustul si textura sa sunt unice. Textura este asemanatoare cu a strugurilor sau prunelor, iar gustul si aroma sunt o combinatie intre ananas si lamaie, dar mult mai astringent. Ca sa le alegi pe cele mai bune, cauta fructele cu o culoare intensa si ferme la atingere. Le poti pastra intr-o punga de plastic, in frigider, pana la o saptamana sau, daca le tii la temperatura camerei, le poti folosi in 2-3 zile.
Un fruct minune pentru sanatate
Carambola este unul din fructele exotice cu cele mai putine calorii. 100g au 31 de calorii, dar nenumarati antioxidanti, nutrienti, fibre si vitamine. Din 100g de fruct vei obtine 57% din doza zilnica recomnadata de Vitamina C, dar si cantitati importante de vitamine din complexul B.
Cum sa cureti un fruct stea?
Este suficient sa il speli bine, sa ii tai marginile maro si tari de pe colturile stelei si sa il feliezi. La interior vei observa si cativa samburi maronii pe care ii poti indeparta cu varful unui cutit.
Ce sa gatesti cu fructul stea?
Carambola poate fi gatit cu otet, zahar, ghimbir, piper, anason, vanilie si sofran. Cel mai adesea este folosit ca decor pentru ca are o forma speciala.
Este la fel de simplu sa il adaugi in salate impreuna cu alte fruce exotice sau impreuna cu carnuri albe si avocado. Il poti folosi si in sucuri naturale in combinatie cu pere sau ananas sau in tarte cu fructe.
In bucataria asiatica fructul stea este folosit in feluri cu fructe de mare sau peste pentru antreuri. In Malaysia, carambola este gatit impreuna cu mere si cuisoare intr-un sos care este servit cu orez si fripturi.