Cei care tin dieta din diverse motive, care tin de silueta sau sanatate, duc o permanenta lupta cu numarul de calorii pe care au voie sa il consume intr-o zi. Destul de dificil daca nu vrei sa consumi numai fructe si legume crude sau alimente gata ambalate care au trecut pe eticheta valorile nutritionale. Nu trebuie sa renunti sa iti gatesti mancare buna de dieta, atata timp cat stii cum sa calculezi numarul de calorii pe care il contine farfuria de supa pe care o ai in fata.
Pentru a stabili numarul de calorii dintr-o portie trebuie sa afli, mai intai, numarul total de calorii din oala ta. Desi iti va parea greu la inceput, cu timpul vei retine numarul de calorii al ingredientelor foarte des folosite si iti vei putea intocmi un tabel cu cele pe care le preferi.
Imparte in doua coloane ingredinetele folosite in reteta: pe o parte cele pe care le cumperi ambalate si care au trecute pe ele numarul de calorii, pe cealalta parte alimentele neambalate: legume, fructe, carne…. In dreptul fiecarui ingredient deja ambalat trece numarul de calorii in conformitate cu gramajul folosit in reteta. De exemplu: 100g zahar au 380 calorii.
In cazul ingredienteleor neambalate foloseste listele pe care le gasesti pe site-uri specializate. Noua ne place lista alcatuita de Departamentul pentru Agricultura al SUA in care gasesti fiecare ingredient in parte si valoarea lui nutritionala pentru 100g. O gasesti AICI.
Aduna toate caloriile si imparte-l la numarul de portii.