Lygia Alexandrescu a vorbit pentru AGERPRES despre cele mai cunoscute minerale care se gasesc in mod uzual in cantitate mai mica decat cea necesara in organism.
Lipsa de fier
Nutritionista a explicat ca tulburarile carentiale produse de fier sunt cele mai frecvente si apar in special in perioadele in care nevoile organismului sunt mult crescute: crestere, eforturi fizice, sarcina, alaptare. Carenta de fier duce la tulburari caracteristice - scadere a cantitatii de hemoglobina, anemii sau tulburari metabolice.
Alexandrescu a punctat ca in aceste cazuri dieta trebuie sa aduca alimente bogate in fier: ficat, rinichi, inima, muschi, galbenus de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdeturi (spanac, urzici, varza, patrunjel), iar doza zilnica recomandata de fier este de 12 mg.
Lipsa de calciu
Totodata, specialistul arata ca lipsa de calciu se manifesta prin hipocalcemie, care duce la decalcifierea sistemului osos si la tulburari ale sistemului neuromuscular. In acest sens se va impune un regim alimentar care sa fie bogat in alimente care aduc calciu utilizabil, dar care contin si ceilalti factori de nutritie cu rol in osteogeneza: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se gaseste in cantitate mare in branzeturi, lapte dulce, batut, iaurt, legume uscate, nuci, varza, conopida, portocale, patrunjel, etc. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1 g.
Lipsa de fosfor
In ceea ce priveste fosforul, Lygia Alexandrescu spune ca este un factor de nutritie cu actiune dinamica in metabolismul protidic, glucidic si lipidic si cu actiune plastica (intra in componenta sistemului nervos central si periferic).
In opinia specialistilor, deficitul acestui mineral poate produce tulburari nervoase, musculare si osoase, insa o dieta bogata in fosfor poate ameliora aceste tulburari. Alimentele bogate in fosfor sunt: galbenusul de ou, pestele, carnea, icrele, branzeturile, dar si legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile si fructele proaspete. Doza zilnica recomandata de fosfor este de 1,2 - 1,5 g.
Lipsa de iod
Lygia Alexandrescu arata ca iodul este factorul de nutritie necesar metabolismului general si functionarii glandei tiroide. El se afla in cantitati extrem de mici in alimentele uzuale, insa pestele, stridiile, crevetii, algele marine sunt bogate in iod.
Potrivit specialistilor, iodul organic din alimente nu se pierde in timpul gatirii. Exista si o serie de legume cu actiune antitiroidiana sau gusogena: conopida, broccoli, varza, iar doza zilnica recomandata de iod este de 150 - 200 U.I.