Ananasul este unul dintre cele mai iubite fructe exotice din lume. Este dulce, suculent si delicios, dar acestea nu sunt singurele motive pentru care multi dintre cei ce vor o dieta sanatoasa il inlcud in mesele lor.
Beneficiile ananasului
Acest fruct iti ofera o doza buna de vitamina C si de aceea e recomandat pentru a intari sistemul imunitar si pentru a te ajuta sa treci mai repede peste raceli si gripe. Pentru ca are in componenta si magneziu, ananasul este bun si pentru sanatatea sistemului osos. Ananasul contine si beta caroten si din acest motiv ajuta in reducerea riscului degenerarii maculare (principala cauza a pierderii vederii). In plus, contine fibre si o substanta numita bromelaina, care regleaza secretiile pancreasului, ajutand digestia. Asta il face un aliment indicat in problemele de digestie si in curele de slabire.
Cum alegi un ananas copt?
Sunt doua semne care sa iti arate ca ai pus mana pe cea mai buna marfa din magazin. Ananasul ales ar trebui sa aiba un parfum puternic, mai ales spre baza si sa fie usor moale atunci cand il apesi cu degetele. Cu cat frunzele sunt mai puternic colorate in verde, cu atat e mai proaspat.
Un ananas proaspat se va pastra bine chiar si la temperatura camerei timp de 3 zile. Chiar daca isi va schimba putin culoarea si va fi putin mai moale, gustul sau ramane perfect. Daca vrei sa il pastrezi bine pana la o saptamana, inveleste-l intreg in folie alimentara si tine-l in figider.
Ananasul in bucatarie
Dincolo de utilizarea lui evidenta in deserturi ( tarte, placinte, inghetate, salate) dulceata ananasului isi are loc si in alte feluri de mancare.
Crud – bucatile de ananas crud sunt o completare ideala in salate cu fructe sau legume. Daca l-ai taiat pe tot trebuie sa il consumi in cateva zile pentru ca altfel bucatile de ananas vor incepe sa fermenteze chiar daca le tii la frigider.
Topping pentru pizza – nu trebuie sa fie neaparat o pizza hawaiana, asa cum o gasesti in meniurile de la restaurant. Insa, alaturarea unor bucati de ananas dulce cu branzeturile de pe pizza si sunca sarata sunt o combinatie pe care merita sa o incerci.
In mancaruri picante – bucataria indiana si cea asiatica mizeaza mult pe dulceata si savoarea bucatilor de ananas adaugate in feluri de mancare cu orez sau langa carnuri rumenite. In combinatia ideala, ananasul se adauga in retete de curry, retete cu ghimbir, retete condimentate cu pudra de chili sau alte mirodenii iuti.
In marinade - sucul de ananas poate fi folosit ca parte acida in marinadele pentru carne. Fripturile vor fi parfumate si vor capata o crusta lipicioasa si caramelizata.
Cum sa cureti si sa tai ananasul in 4 pasi simpli?
Nu trebuie sa te mai bazezi pe conservele cu compot de ananas pentru prajituri si nici pe caserolele cu ananas deja taiat pe care sa le folosesti la mancare. Desi pare un lucru greu de realizat, iti aratam ca decojirea si taierea unui ananas poate fi floare la ureche.