Numarul de calorii consumate de sportivii profesionisti depinde foarte mult de sportul practicat, masa musculara si greutatea sportivului.

Atletii care concureaza in probe lungi (ciclism, inot, maraton, canotaj) au nevoie de cel mai mare numar de calorii care sa ii ajute sa reziste unui efort sustinut timp de mai multe ore. Cei care practica sporturi de echipa (fotbal, handbal, baschet) au un consum de energie mai intens pe o perioada mai scurta de timp iar cei care practica sporturi de forta (aruncarea greutatii, haltere) au nevoie sa genereze o “explozie” de energie pentru cateva secunde.

Conform unuia dintre nutritionistii lotului olimpic american, Nanna Meyer, este foarte greu de determinat exact cate calorii trebuie sa consume un sportiv. Metodele existente in prezent, nu permit o masuratoare foarte exacta, nutritionistii fiind astfel nevoiti sa colaboreze foarte strans cu sportivii. Acestia din urma tin jurnale in care inregistreaza cu exactitate programul de antrenament si ce mananca.

“Daca au o greutate stabila, presupunem ca au un program corect de alimentatie, consuma exact atatea calorii cate au nevoie. Ai foarte multe de invatat vorbind cu sportivii”.

Mai jos, va prezentam meniul catorva reprezentanti ai Statelor Unite la Jocurile Olimpice de la Londra:

Carli Lloyd - fotbal feminin

Echipa Statelor Unite este castigatoare a trei medalii de aur in competitia feminina. Cel mai recent aur este cel din 2008, cand golul victoriei din finala a fost marcat chiar de Carli (desemnata apoi si jucatoarea anului in SUA).

“Incerc sa urmez o dieta stricta dar, din cand in cand, imi permit sa gust si ceva dulce”.

Meniul ei obisnuit include: omlete, shake-uri de fructe, salata de pui, fulgi de ovaz, peste si, uneori, carne rosie.

Jonathan Horton - gimnastica

Detinator al medaliei olimpice de argint in proba de bara fixa (castigata in 2008 la Beijing), Jonathan este singurul component al echipei care nu se afla la prima participare olimpica. Una dintre placerile vietii de sportiv este ca, in calatoriile prin intreaga lume, poate experimenta o multime de specialitati culinare:


“Imi place sa incerc tot felul de lucruri noi cand calatoresc in alte tari”

Atunci cand nu experimenteaza, se tine insa de un plan bine stabilit. La micul dejun mananca patru albusuri de ou cu paine prajita si cafea. La pranz gusta un sandwich cu pui fript, rosii, castraveti murati si spanac. Cina, de cele mai multe ori, contine carne rosie, yam si fasole verde”.

Tamika Catchings - baschet

Tamika este o legenda a baschetului feminin american. Are in palmares doua medalii de aur la Jocurile Olimpice si alte doua la Campionatele Mondiale. Rezultatele ei sunt chiar mai meritorii decat ale colegelor de echipa tinand cont de faptul ca sufera, inca de la nastere, de o problema auditiva. Ii place foarte mult sa manance carne de pui si salate. Le mai combina cu saptamani intregi in care mananca numai peste. Carne rosie consuma doar de doua ori pe luna. Daca nu ar fi nevoita sa isi controleze alimentatia, ar manca multi cartofi prajiti.