Caldura poate sa distruga intr-o proportie de 15- 20% vitaminele din legume, in special vitamina C, acidul folic si potasiul. Pe de alta parte, exista alimente care abia dupa ce sunt gatite elibereaza nutrienti benefici organismului (de exemplu morcovii, spanacul, rosiile). Time.com a cerut parerea unor experti in nutritie si iata care a fost verdictul lor:
Fierberea
Este rapida si usoara. Trebuie doar sa adaugi un strop de sare. Insa temperatura mare si volumul mare de apa pot dizolva si spala unele vitamine solubile, precum si 60-70% dintre mineralele continute. Exista si exceptii: morcovii si dovleceii isi pastreaza proprietatile mai bine prin fierbere, in comparatie cu gatirea la abur sau prajire.
Gatirea la abur
De la peste la legume, orice poate fi gatit la abur, iar avantajul este ca se fac in propriul suc si pastreaza intacte toate aromele. In plus, nu mai e nevoie de grasime ca sa-si mentina umiditatea. Ai nevoie doar de un strop de lamaie si putina sare ca sa le dai gust. Broccoli, de exemplu, isi pastreaza prin gatirea la aburi continutul de glucozinolate, substante care stopeaza cresterea celulelor canceroase.
La gratar
Este excelent pentru o nutritie maxima, fara sacrificarea gustului. E nevoie de putina grasime si mancarea se prepara rapid. O singura problema insa: expertii sugereaza ca un consum regulat de alimente carbonizate poate creste riscul de cancer. Gatitul la temperaturi ridicate poate produce, de asemenea, o reactie chimica intre grasimi si proteinele din carne si eliberarea unor toxine. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la gratar. Doar pastreaza-l pentru carnea slaba ce se gateste rapid.
Prajirea rapida
Aceasta metoda necesita putin ulei, cat sa unga legumele si carnea din tigaie. Este recomandata pentru bucatile mici de carne, boabele de orez si quinoa, precum si legumele taiate subtire. Singurul sfat de care trebuie sa tii cont este sa amesteci des.
Fara gatit!
Cel mai trendy stil alimentar al momentului este hrana raw (cruda). Adeptii acestuia mananca absolut toate alimentele in forma cruda, pentru a se bucura de toti nutrientii lor. Chiar daca alimentatia raw este foarte sanatoasa,expertii sustin totusi ca unele alimente trebuie gatite pentru a fi mai sanatoase: de exemplu, gatitul elibereaza licopenul din rosii si antioxidantii din carotenoide (morcovi, cartofi dulci, spanac, ardei).