Desi suna frantuzeste, salata de boeuf e un preparat clasic romanesc, un fel de mancare unanim apreciat si considerat festiv, de sarbatoare. Pentru ca prepararea ei implica rabdare si migala, salata de boeuf nu se mananca in fiecare zi, e rezervata ocaziilor si cu atat mai mult asteptata si dorita de toti.
Desi noi am manca-o tot timpul, indiferent de sezon sau de ocazie, salata de boeuf este un preparat adaptat nevoilor corpului nostru pe timp de iarna:
“E un aliment pentru sezonul rece, un preparat tipic toamna-iarna care sa asigure aportul de legume, deficitar in aceasta perioada, cat si nevoia de calorii mai ridicata. Salata de boeuf este un preparat complet, potrivit pentru iarna, ce poate fi consumat ca fel unic la masa tocmai pentru ca acopera toate categoriile de nutrienti. Puteti considera o portie de salata boeuf ca fiind echivalenta cu o portie de paste/pizza cu carne sau sos de branza, atata este de hranitoare. “
Teoretic, fiind o salata, nu ingrasa: este compusa din legume fierte, murate sau din conserva. Problema este cand se adauga prea multa maioneza:
“Salata de boeuf e un produs complex, ingredientele ei provin din toate cele 3 grupe mari de nutrienti: glucide lente din cartofi si mazare, proteine din carne si grasimi din maioneza. In plus contine morcov, castraveti si gogosari, adica multe legume. Este un produs echilibrat si poate fi chiar dietetic daca suntem zgarciti cu maioneza. In salata avem carne si legume fierte, murate sau din conserva, deci sarace in calorii, in medie 80cal/100g. Singurul ingredient care poate "ingreuna" situatia este maioneza, cu 50cal/lingura. Deci folositi maioneza cat sa lege ingredientele intre ele, daca puneti din belsug salata de boeuf isi pierde calitatile de salata si devine mancare cu sos.”
Dr. Mihaela Bilic este medic primar in nutritie. O puteti gasi la Centrul Medical Provita, telefon 0730635357.