Sa incepem cu numarul de calorii. Se aduna multe pe un gratar incins, dar nu trebuie sa depasim cantitatea zilnica recomandata: 2.500 - 3.000 pentru un barbat, 2000 pentru o femeie. 

"In functie de tipul de carne pus pe gratar, aportul de calorii poate varia foarte mult: 180-200 calorii cotletul sau muschiul de porc/vita, 200 calorii pentru o pulpa sau jumatate de piept de pui, 250-300 calorii antricotul de vita sau ceafa de porc (in functie de cat sunt de grase)", explica Mihaela Bilic.

Portia corecta e iarasi o notiune care trebuie definita: "Bucata de carne optima are aproximativ 150g si este de dimensiunea unui pachet de carti de joc sau cat jumatate de palma. Sigur, putem manca si o fleica de carne cat jumatate de farfurie, dar atunci se considera ca am consumat 2-3 portii! Cand vine vorba de tocaturi, conteaza mult cantitatea de grasime din amestec: cu cat are mai multe puncte albe de slanina, cu atat e mai gras. Socotiti in medie 60 calorii pentru un mic, 150 calorii un carnat si 120 calorii o chiftea."

Si tipul de gratar e important pentru obtinerea unui preparat de calitate: "Daca e gratar cu lemne/carbuni, evitati contactul direct al flacarii cu carnea; daca e plita sau gratar electric nu adaugati ulei/grasime si faceti in asa fel incat si grasimea din carne care se topeste sa se poata scurge, sa fie eliminata. Mai nou putem pregati carnea si micii practic si rapid direct pe gratarul din cuptor, e sanatos si dietetic, scapam si de miros si fum. Proteinele din carne se intaresc si sunt mai greu de digerat daca gratarul e bine facut, uscat, deci preferati carnea gatita mediu. Cantitatea de fier din carne nu se modifica in functie de gradul de coacere, deci o friptura va avea tot atata fier si daca e in sange si daca e bine facuta." 

Gratarul e o varianta sanatoasa de preparare a carnii, singura precizare este ca nu trebuie folosit zilnic. Nu gratarul, carnea. Exista tendinta sa mancam mult mai des si mult mai multa carne decat are nevoie organismul nostru. Asa ca pentru o alimentatie echilibrata puneti pe gratar carne de maxim 2-3 ori pe saptamana. In restul timpului folositi peste, branza si multe legume, gratarul le face si pe ele delicioase:)


Dr. Mihaela Bilic este medic primar in nutritie. O puteti gasi la Centrul Medical Provita, telefon 0730635357.