Doar fructe, doar legume, doar ceaiuri o perioada de timp. Mai e o luna si vine primavara. Si, asemenea ghioceilor, apar dietele de detoxifiere. Insa, daca acest proces ar exista doar in etape, n-ar mai suprevietui nicio fiinta. Detoxifierea se intampla permanent in organism. Citocromul P 450 din ficat este uzina responsabila.
Dr Mihaela Bilic, nutritionist: “Mai imporant este la capitolul detox nu sa avem cateva zile fructe si legume sau sa bem nu mai ceaiuri. Imporant e sa-i dam posibilitatea organismului sa manance cat mai putin pentru ca energie cheltuita pentru a metaboliza alimentelor e foarte mare si il sprijinim daca ii dam mai putin de mancat.”
Aceasta in defavoarea sucurilor de fructe, legume, ori combinatii.
Dr Mihaela Bilic, nutritionist: “Ritmul meselor, daca vrem sa ne crutam sistemul digestiv si sa ne crestem inunitatea, este de 2 mese pe zi. Iar intre ele doar lichide. Dar cand zic lichide nu ma refer la sucul de fructe pentru ca acesta solcita excesiv ficatul. Fructoza din fructe e metabolizata doar la nivel hepatic si poate duce la o problema de ficat gras si cresteri de colesterol prin exces de fructe.”
O rutina corecta a detoxifierii se poate face si cu trei mese zilnice
Conf. dr Ion Daniel, sef sectie chirurgie: “Recomandarile dieteticienilor este sa ne ridicam de la masa cu o usoara senzatie de foame, sa nu ajungem la nivel acela de satietate completa si asta de fiecare data.”
Alaturi de ficat, la detoxifiere participa rinichii, pielea si plamanii. Iar aceste organe functioneaza permanent, nu in cure.
Luam exemplu rinichilor si a produsului lor de excretie - urina. Odata formata in rinichi, ia calea ureterelor si e colectata in vezica urinara. Cantitati mici ajung acolo la 10-15 secunde. Eliminarea ei nu este altceva decat finalizarea unui ciclu de detoxifiere.