Se foloseste in ciorbe, salata sau muraturi, insa mararul merita mai multa atentie, ne sugereaza nutritionistii. Asta pentru ca are multe proprietati nutritive de care nici nu aveam habar.
1. Este antibacterial
Mararul poate fi un aliat foarte bun impotriva infectiilor, fie ele interne, fie externe. In trecut, se punea direct pe rani, ca sa le curete si sa grabeasca vindecarea.
2. Intareste oasele
Mararul este o sursa vegetala de calciu, deloc de neglijat. Un consum bogat intareste sistemul osos.
3. Imbunatateste digestia
Mararul contine proprietati benefice pentru intreg sistemul digestiv. Acesta calmeaza aciditatea grastrica, reduce respiratia urat mirositoare, previne diareea si reduce cantitatea de gaze din intestine.
4. Are efect calmant
Mararul ajuta persoanele care sufera de insomnie. De altfel, acesta era consumat inca din antichitate ca remediu pentru insomnie, amestecat cu apa. In unele culturi, oamenii isi puneau fire de marar pe ochi ca sa adoarma mai usor.
5. Calmeaza sughiturile
Mararul este un remediu traditional pentru sughituri. Se spune ca daca pui o lingura de marar in niste apa care fierbe si bei amestecul, scapi rapid de aceasta problema.
Iti dam si cateva retete ce contin marar: