Potrivit Stirileprotv.ro, fenomenul este legat de consumul excesiv de sare, dar si de sedentarism. Anul trecut in lume peste 3 milioane de oameni au murit pentru ca erau supraponderali.
Medicii spun ca noi consumam in medie de trei ori mai multa sare decat este recomandat. In plus, pe ambalajele alimentelor procesate nu este trecuta cantitatea de sare din produs si este usor sa depasim limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii: maximum 5 grame pe zi.
"Noi depasim cu mult aceasta doza consumand bine de tot peste 10 grame. Discutam despre o masa care contine trei felii de sunca sau orice aliment procesat si trei felii de branza", a spus medicul nutritionist Cristina Nita.
Medicii nutritionisti alarmati de statisticile sumbre vor sa propuna Ministerului Sanatatii un program national de prevenire a obezitatii.
"Cresterea alimentatiei de tip fast food, sedentarismul, consumul de sare este intr-o alarmanta crestere la noi si toate sunt corelate cu obezitatea in crestere in Romania" , a spus Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism.
Grava este situatia celor care fumeaza de ani de zile: sufera de un anumit grad de atrofie a gustului si atunci au tendinta de a pune mai multa sare in mancare.