1. Controleaza portiile de mancare
Odata cu trecerea timpului, portiile de mancare au devenit din ce in ce mai mari, indiferent ca vorbim despre mancarurile sanatoase sau despre cele mai putin sanatoase. Iti poti mentine greutatea ideala daca acorzi atentie cantitatii de mancare pe care o consumi la o masa. Chiar si atunci cand vine vorba de gustari, trebuie sa fim constienti ca nimic nu ne obliga sa consumam intregul pachet de chipsuri sau dulciuri. Incearca sa mananci doar 70% din ce e in farfurie.
2. Nu te lasa pacalit de etichetele “fara grasimi”
Multi producatori isi lauda produsele prin a le atasa o eticheta care sa te avertizeze ca nu contin decat grasimile necesare. Ceea ce nu toata lumea stie insa este faptul ca, pentru a le da un gust mai bun, producatorii adauga alimentelor diverse tipuri de zahar, faina sau intaritori. Acesti aditivi sunt digerati cu rapiditate si astfel sunt absorbiti rapid de catre organism, iar asta duce la un consum marit de zahar. In plus, vei simti nevoia sa servesti urmatoarea masa mult mai rapid decat in mod obisnuit. Produsele “scazute in grasimi” nu contin neaparat mai putine calorii decat produsele obisnuite.
3. Revitalizeaza-ti metabolismul
Metabolismul este acel proces pe care corpul tau il foloseste pentru a transforma mancarea in energie. De fiecare data cand pierzi in greutate, metabolismul tau se poate schimba. Fapt pentru care trebuie sa scazi sau sa cresti in greutate cat mai natural cu putinta. Din fericire, este usor sa ai grija ca metabolismul tau sa lucreze asa cum trebuie.
Proteinele si vitaminele din legume sunt foarte bune pentru metabolismul tau si in timp te pot ajuta sa nu mai consumi mancare nesanatoasa. Poti consuma mai multe proteine benefice prin a consuma de cel putin doua ori pe saptamana peste- acesta contine omega 3 si creste arderea grasimilor din organism.
Alimentele picante, pe baza de plante, contin ingrediente bioactive care nu le ofera doar un gust intepator, ci si dubleaza energia pe care ti-o asigura o masa pe durata a 3 ore. Plantele picante sunt perfecte pentru a-ti face metabolismul sa lucreze la capacitate maxima. Ghimbirul este un bun aliment aditional care iti ajuta metabolismul. Acesta creste temperatura corpului si creste randamentul metabolismului cu pana la 20%.
4. Renunta la indulcitorii artificiali
Indulcitorii artificiali se gasesc adesea in produsele cu un procent scazut de calorii, in produsele de dieta sau in bauturile decofeinizate. Studiile de specialitate afirma insa cu tarie ca indulcitorii artificiali nu fac decat sa te ajute sa cresti in greutate. De fiecare data cand mananci, organismul tau se asteapta sa primeasca un anumit numar de calorii,ceea ce nu se intampla atunci cand tu mananci alimente cu zero calorii, iar asta face ca organismul sa ceara din nou mancare. Indulcitorii artificiali sunt si de pana la 7000 de ori mai dulci decat zaharul, fapt ce iti poate deregla sensibilitatea papilelor gustative.
5. Renunta la bauturile acidulate
Bauturile dulci acidulate contin indulcitori, cafeina si diverse tipuri de sirop. Toate acestea iti pot fi daunatoare. Bauturile acidulate cresc riscul de diabet, te fac sa castigi in greutate, iti slabesc rezistenta osoasa si iti afecteaza sanatatea dentara.
6. Fa miscare !
Partea cea mai importanta a oricarei diete este formata din exercitiile fizice pe care le faci. Trebuie sa te asiguri ca faci macar 10.000 de pasi intr-o zi pentru a te mentine intr-o forma buna. Cinci minute de miscare continua, controlata, pot avea acelasi rezultat, precum si alergarea a 5 km pe zi.
7. Variaza caloriile pe care le acumulezi de la o zi la alta
Atunci cand organismal tau se obisnuieste cu numarul de calorii pe care le primeste in fiecare zi, pierderea in greutate devine mai dificila, deoarece acesta se acomodeaza cu ritmul de arderi. Corpul tau este, in mod obisnuit, adaptat unui numar de 1800 de calorii pe zi.
Daca ai grija ca numarul de calorii sa fie macar in mica masura diferit de la o zi la alta, poti scapa mai repede de kilogramele in plus. Consuma intr-o zi pana la 1800 de calorii, a doua zi 1600 iar a treia zi revino la 1700.
8. Consuma mai multa apa !
Toata lumea stie ca apa inseamna sanatate, insa nu toata lumea cunoaste si faptul ca apa te ajuta sa scazi in greutate. Consumul ridicat de apa conduce la eliminarea toxinelor. Daca bei panba la 6-7 cani de apa, consumi cu 200 de calorii mai putin pe zi.
9. Mananca cereale integrale
Inlocuieste pastele albe, painea si faina cu un consum regulat de cereale integrale. Cerealele integrale te mentin satul mai mult timp, stabilizeaza nivelul de zahar din sange si contin o serie larga de vitamine, minerale si antioxidanti. Cele mai recomandate sunt orezul brun, painea cu tarate, faina de ovaz.
10. Incearca o cura de detoxifiere
Daca nu reusesti sub nici o forma sa scapi de kilogramele in plus, incearca sa tii o cura de detoxifiere. Curele de detoxifiere se bazeaza de obicei pe consumul anumitor alimente recunoscute pentru calitatile lor, care iti ajuta organismul sa functioneze la cele mai inalte standarde.