Bruce Bradley a lucrat in echipa de marketing a unora dintre cele mai mari companii alimentare. Ca om de marketing, jobul lui era sa gaseasca portitele prin care sa convinga clientii ca produsul lui este exact ce le trebuie. In felul acesta se asigura ca nimeni nu va observa si partile negative.

Retras din aceasta industrie, Bruce a declarat pentru rodale.com ca industria alimentara incepe sa isi transforme cumparatorii in cobai iar supermarketul este cel mai mare laborator de testare.

“Companiilor le place sa pretinda ca sunt prietenii vostri si parteneri in alimentatia sanatoasa dar exact asta nu sunt. Realitatea este ca, cele mai multe sunt interesate in primul rand de profit. Reclama mincinoasa, etichetele inselatoare, ingredientele ieftine si lobbyul politic sunt uneltele prin care isi sporesc veniturile.”

In opinia lui Bruce, cele mai mari probleme din industrie sunt:

Modul in care sunt tratate si hranite animalele

Despre conditiile inumane in care sunt crescute animalele in marile ferme s-a tot vorbit. Exista filme si documentare in care putem vedea ca spatiul in care acestea sunt tinute este, de multe ori, chiar mai mic decat corpul lor.

Hrana animalelor este o alta problema. Studii de laborator facute pe carnea din magazine au relevat urme de substante de deparazitare, antibiotice, metale grele si chiar MSRA, o bacterie cauzatoare de infectii la om si rezistenta la antibiotice.

Cum sa ne ferim? Prin consumul de produse organice. Tinand cont de pretul din spuermarket, varianta ideala de achizitionare o reprezinta producatorii directi si rudele de la tara.

Indulcitorii alimentari

Suntem inconjurati de produse fara zahar, sucurile fiind unele dintre cele mai apreciate produse de aceste gen. Cunoscand foarte bine dorinta consumatorilor de a renunta doar la zaharul din produse nu si la gustul acestora, companiile au inceput sa foloseasca indulcitori. Bruce Bradley atrage atentia ca, pe langa faptul ca agentii de indulcire ingrasa, combinatia dintre aspartam (unul dintre cei mai folositi agenti de indulcire) si colorantii alimentari este toxica pentru celulele creierului.

Cum sa ne ferim? Limitand, in general, consumul de indulcitori. Atunci cand consumam, ar trebui sa ne limitam la indulcitori naturali ca melasa bruta sau mierea naturala.

Organisme modificate genetic

Se estimeaza ca 80% dintre produsele aflate in magazinele din SUA contin materiale manipulate genetic. Problema cu aceasta metoda este ca, nu se cunosc efectele pe termen lung ale consumului de catre populatia umana. Studii independente au descoperit legaturi intre consumul de astfel de alimente si cresterea numarului de alergii alimentare, boli digestive, obezitate si imbatranirea prematura.

Cum sa ne ferim? Prin consumul de produse organice.

Grasimile trans

Grasimile trans, cunoscute si ca uleiuri partial hidrogenate au fost introduse in industria alimentara la inceputul anilor 1900, in margarina. Hidrogenarea ajuta la solidificarea uleiurilor si la extinderea perioadei de valabilitate. Consumate frecvent acestea cresc riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare.

Cum sa ne ferim? Citind cu atentie etichetele produselor.

Colorantii alimentari

Folositi pentru a face mancarea sa para mai apetisanta, unii agenti de colorare sunt suspectati de a fi cauzatori de ADHD (deficit de atentie) sau alergii alimentare.

Cum sa ne ferim? Consumand produse organice. In productia acestora este interzisa folosirea colorantilor.