Cine s-a incumetat pana acum sa dea o petrecere mare, fie ca e vorba de o zi de nastere, de un eveniment caritabil sau de o masa pentru toata familia (numeroasa) de Sarbatori, stie ca sunt momnete in care anxietatea isi spune cuvantul. Teama ca petrecerea va fi un esec iti taie orice inspiratie si porneste butonul de panica.
Diane Rossen Worthington, autoarea cartii "Seriously Simple Parties", are cateva sfaturi care sa ne scoata din incurcatura.
1. Nu incerca sa te transformi in bucatar profesionist daca nu esti.Pritenii sau familia, invitati la petrecerea ta, nu vor veni ca sa te critice. Bazeaza-te pe feluri de mancare pe care stii sa le gatesti bine si poti sa le adaptezi la numarul de invitati pe care ii ai. Nu e nevoie sa iti impui un stres suplimentar cu retete noi si netestate pana atunci.
2. Incepe cu petreceri mici, cu 4 pana la 6 invitati. Abia dupa ce te descurci cu ei poti sa visezi la petreceri mai mari.
3. Fixeaza meniul cu cateva zile inainte ca sa ai timp sa faci cumparaturi si sa pregatesti preparatele fara sa ajungi cu ele pe ultima suta de metri. Asta daca nu vrei sa apari in fata invitatilor cu sortul de bucatarie.
4. Simplu si rapid! Asa trebuie sa arate meniul tau de petrecere. Mai bine iti inviti prietenii sa guste cateva feluri de mancare delicioase servite langa un vin bun, decat sa le prezinti cele mai sofisticate preparate care sa iti consume cateva zile de gatit si sa nu fie reusite pe deplin.
5. Pregateste suficienta mancare incat sa nu te trezesti ca nu poti oferi o a doua portie daca e ceruta.
6. Inventivitate! Nimeni nu spune ca totul trebuie sa fie pregatit cu mana ta. Ai voie sa folosesti si semipreparate la antreuri sau sa comanzi prajitura la cofetarie.
7. Flexibilitate! Adapteaza-te la vreme si la invitatii veniti pe neasteptate. Pregateste umbrela de gradina si o masa plianta care poate fi intinsa usor atunci cand apar oaspeti in plus. Iar daca ploua, pregateste-te sa schimbi locatia in interior. Cotletul la gratar va fi la fel de gustos daca il servesti in sufragerie.
Cel mai important este sa lasi deoparte telul perfectiunii. Gandeste-te ca petrecerea pe care o dai este in primul rand un moment de socializare la care invitatii vin sa se relaxeze nu sa fie critici culinari.