Avantajul acestor produse “micro”, care nu au mai mult de 2 saptamani de viata in jardiniere sau ghivece sunt numeroase, sustin cei care le cultiva. Sunt o garnitura in culori vibrante pentru salate, sandvisuri si supe. Si indiferent ca vorbim de spanac, sfecla, salata sau nastruel in varianta micro, se spune ca au mai multi nutrienti decat variantele lor adulte.
Si sunt cativa oameni de stiinta care au venit si cu argumente solide in sprijinul acestie afirmatii. Gene Lester, cercetator al Departamentului American pentru Agricultura, si colegii sai de la Universitatea din Maryland au facut prima analiza stiintifica a nutrientilor din micro-verdeturi. Rezultatele i-au “dat pe spate” dupa cum au marturisit cercetatorii pentru Postul Public de Radio din SUA.
Au studiat 4 grupe de vitamine si alte fitochimicale (inclusiv Vitamina C, Vitamina E, betacarotenul) in 25 de varietati de micro-verdeturi. Au descoperit ca frunzele lor au de 4 pana la 6 ori mai multi nutrienti in comparatie cu plantele mature. Varza rosie in varinata micro are cea mai mare cantitate de vitamina C, in timp ce ridichiile Daikon au cea mai mare cantitate de vitamina E.
Rezultatele analizelor publicate in Jurnalul de Chimie Agroalimentara ofera o noua perspectiva asupra micilor plante. Desi sunt expuse pentru foarte putine zile la lumina soarelui, contin o multime de nutrienti, spun specialistii. Producatorii stiu ca au deja cerere pe piata pentru noile lor legume si verdeturi, mai ales de cand bucatrii le cer cu insistenta pentru a le adauga in meniurile restaurantelor. Le aduc verdeturile si legumele direct cu tavitele sau ghivecele in care le cultiva. "Practic, le aduc ferma mea direct la restaurant," spune Brendan Davison, un producator local de langa New York.
Astfel, bucatarii pot folosi doar cantitatea de care au nevoie si pot culege verdeturile chiar inainte de servire, pentru a le pastra prospetimea. Brendan Davison a infiintat Good Water Farms in East Hampton, New York si cultiva in serele sale 11 tipuri de micro legume si verdeturi, printre care ridichii Daikon, rucola, coriandru si busuioc.
Pentru multi necunoscatori, mico-verdeturile pot fi confundate usor cu germenii sau lastarii, dar nu sunt acelasi lucru. Germenii sunt doar seminte germinate in apa in jur de 48 de ore pentru a dezvolta o mica radacina, tulpina si frunze. In timp ce micro verdeturile au nevoie de pamant si soare ca sa se dezvolte si le trebuie chiar si 7 zile pentru a fi gata de recoltare.
Cercetatorul Gene Lester e de parere ca nu va trece mult timp pana cand micro-verdeturile vor inlocui complet salatele clasice. In locul unor simple fibre pe care le primesti in frunzele de salata vei avea si o doza buna de vitamine si minerale din noile verdeturi.
Sursa: The Salt/ NPR