Cand organizezi o petrecere e nevoie de trei ingredinete importante ca sa fii sigur ca va fi una reusita: prieteni, bauturi si mancare excelenta. Daca la primul nu ne facem griji ca duci lipsa, iar pentru al doilea totul se rezolva cu cateva retete inspirate de cocktailuri, la cel de-al treilea ai nevoie de imaginatie ca sa iti lasi invitatii cu gura cascata …de placere.
Aperitivele sunt cu siguranta “piesa de rezistenta” asa ca trebuie sa fii foarte inventiv si practic atunci cand alcatuiesti lista lor. Important, pentru ca toata lumea sa se simta bine, este sa poata fi mancate usor, fara sa ai nevoie neaparat de farfurie.
Trebuie sa iei in considerare si timpul pe care trebuie sa il petreci in bucatarie ca sa pregatesti, sa asezi pe platouri si sa servesti aperitivele. Nu vrei ca oaspetii sa se simta singuri si ignorati prea mult timp! Asa ca preparatele rapide sunt cele care merita sa fie alese.
Si, pentru ca mancam in primul rand cu ochii si mai apoi cu gura, ai grija cum iti prezinti preparatele, astfel incat sa lasi o impresie buna. Dupa atatea sfaturi generale venim si cu cele pe care sa le pui in practica si iti propunem o lista cu cele mai inspirate mancaruri pentru petrecere.
Rosii infuzate de votca – un fel de Bloody Mary in varianta de mancare. Rosiile cherry se tin intr-un amestec de votca si un strop de zahar in frigider timp de 24 de ore. Se servesc intr-un pahar de martini de unde invitatii le vor lua cu o scobitoare si le vor inmuia in sare. Nu iti face griji! Nu ii vei imbata inainte sa inceapa petrecerea pentru ca rosiile contin multa apa, asa ca nu vor absorbi o cantitate prea mare de alcool.
Un shot de supa – un aperitiv cu supa rece sau fierbinte intr-o prezentare inedita. Nu va fi nevoie de linguri si nici de farfurii ca sa gustati din supa. Daca nu ai pahare mici, cum sunt cele pentru tequila, vor fi la fel de bune si cele de coniac. Surpriza acestui aperitiv este prezentarea, iar invitatii vor fi incantati sa tina un toast cu un pahar de supa. Pregateste mai multe feluri: de rosii, de dovleac, de conpida pentru a avea un curcubeu pe tava cu pahare si pentru a-i lasa pe invitati sa isi aleaga preferata.
Smochine umplute cu branza de capra - un aperitiv care nu are nevoie de timp de gatire. Sunt perfecte pentru ca se pot manca dintr-o inghititura, sunt usor de preparat si au un gust divin. Nu e nevoie decat sa tai smochinele in jumatate si sa presari deasupra lor branza de capra si fistic tocat. Vor arata minunat pe o tava de lemn.
Frigarui cu ananas si branza - o combinatie dulce pentru aperitiv. Se pregatesc cu bucati de ananas proaspat caramelizat (intr-un amestec cu unt, scortisoara si zahar) si cuburi de Gouda. Se servesc cand inca sunt calde. Pentru un look special foloseste frigarui din bambus.
Mini chiftelute – secretul unui aperitiv reusit este sa il poti manca rapid si usor. Mini chiftelutele sunt perfecte indiferent ca sunt facute din legume sau din carne. Pune-le in boluri si infige in fiecare cate o scobitoare, astfel incat sa nu aveti nevoie nici de servetele.
Oua umplute in haine noi – aperitivele clasice pot lua o noua forma daca stii sa lucrezi cu decorul. Daca vrei sa impresionezi poti adauga peste oul clasic umplut si un crevete, si o felie de castravecior murat. Ca sa nu se rastoarne acest decor e bine sa tai baza fiecarei jumatati de ou astfel incat sa fie stabila pe farfurie.
Mini clatite cu crab – aperitive irezistibile facute din clatite mici cat o ceasca de cafea peste care pui un topping cu salata de crab si avocado. In locul crabilor poti folosi salata de pui sau salata de oua.
Sparanghel in foitaj – daca ai praji sparanghelul simplu acesta ar fi prea moale pentru a putea fi mancat la aperitv. Dar daca invelesti fiecare bat de sparanghel intr-o fasie de aluat de foitaj si il vei coace la cuptor, vei obtine un aperitiv elegant si usor de mancat cu mana. Il poti servi pe farfurie sau intr-un pahar, ca pe creioane.
Caise cu branza si menta - nu mai ai nevoie de biscuiti sarati ca sa serveti branzeturi. Foloseste caise confiate in locul lor, pune putina crema de branza si deasupra o frunza proaspata de menta.
Bruschete din andive - un aperitiv fara gluten. Foloseste frunze de andiva in locul feliilor de paine si salata de sfecla rosie in locul rosiilor.
Crostini – aperitiv satios pentru petreceri lungi. Iti trebuie o bagheta feliata si ingredinetele dorite. Poti sa ii pui sunca si piure de dovleac, pere si Brie sau ceapa si sos Pesto. Se baga la cuptor timp de 10 minute pana cand painea se rumeneste si se servesc calde. Gasesti mai multe idei si retete AICI.