Cum arata in viziunea ta micul dejun ideal?
Micul dejun ideal, in viziunea mea, tine extrem de mult de companie. O fata frumoasa, familia, iubita, prietenii buni sau persoanele dragi, toate acestea pot crea atmosfera perfecta pentru inceperea unei noi zile. Conversatiile placute si cafeaua fierbinte accentueaza gustul mancarii. Imi pare tare rau de faptul ca multe persoane se incadreaza in stereotipul angajatului corporatist, care ia grabit un sandwich pregatit de sotie si il mananca intre semafoare, sms-uri de la sef si nervi in trafic. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si, din punctul meu de vedere, ar trebui sa contina proteine, lipide, vitamine si carbohidrati, elemente indispensabile unui inceput bun de zi.
Ce iti place sa mananci la micul dejun?
De obicei la micul dejun mananc scrambled eggs cu tot felul de combinatii care imi vin pe moment, cum ar fi branza de capra, rosii, busuioc, bacon, ceapa, fenicul, wasabi, harrissa si alte ingrediente care mai de care mai variate, pentru ca ma plictisesc repede si imi place sa experimentez, sa fiu tot timpul in priza. Se intampla sa mananc si bruschette cu rosii, usturoi si parmezan, pate de somon home made cu branza de capra si chives sau ton, in diferite feluri, tonul fiind pestele meu preferat.
Ce le gatesti alor tai la micul dejun?
Si cand zic “ai mei” treaba sta in felul urmator: parintilor de obicei le pregatesc gustari reci si omlete, prietenei mele ii plac foarte mult salata mea de ton si sandwich-urile calde cu ciabatta si diverse fillinguri, iar amicii mei de obicei mananca un fel de late-breakfast… mai spre pranz asa , care in general consta in croissante cu unt, scrambled eggs, hoummous si salate de tip tabbouleh sau specialitatea mea, soufflé de ou cu norisor de bezea si branza de capra. Acesta este de fapt si preparatul pe care l-am realizat la proba cu oul in cadrul competitiei “MasterChef”.
Care este dupa parerea ta cel mai bun loc ca sa iei micul dejun?
De departe cele mai reusite experiente breakfast sunt cele servite in timpul vacantelor sau brunch-urile, cand esti liber si nu esti constrans de timp. Ador sa ma trezesc la munte, pe terasa unei cabanute izolate, cu o cafea fierbinte si o omleta cu crutoane de parmezan si rosii cu pesto sau la tara, cu paine proaspat facuta, iaurt de casa rece si branza cu rosii. Asadar, cel mai bun loc pentru servirea micului dejun, in viziunea mea, este in pragul naturii.
Mai jos, poti vedea doua retete de mic dejun recomandate de Bogdan Alexandrescu:
Pentru EL: Scrambled eggs cu Harissa
- 2 oua medii
- 100g branza de capra
- 30g capere
- 50g rosii taiate cubulete
- 1 lingurita harissa (pasta de ardei tunisiana)
- 1 fir ceapa verde
- 30g unt
- 15ml ulei de masline
- 30g parmezan
Mod de preparare: Se caleste ceapa tocata marunt in unt, se adauga ouale care se maruntesc cu o spatula, imediat dupa maruntirea acestora adaugandu-se rosiile cubulete, caperele, branza de capra si Harissa, amestecata in prealabil cu uleiul de masline. La aproximativ 3-4 minute de la adaugarea Harissei, ouale sunt gata. Se servesc presarate cu parmezan, cu toast prajit, extra capere si Harissa pe farfurie.
Pentru EA: Salata de ton a la Dexter
- 1 conserva file ton premium
- 1 legatura patrunjel
- Salata valeriana si salata raddichio
- 1 portocala, 1 lamaie
- 30 ml ulei masline extravirgin
- Sare, piper
- 1 rosie
- 50 ml iaurt de capra
- 3-4 frunze de menta
Mod de preparare: Sucul si coaja maruntita de la ½ portocala si de la ½ lamaie se amesteca impreuna cu uleiul de masline, sare si piper pentru a obtine dressing-ul perfect. Se amesteca patrunjelul tocat cu mix-ul de valeriana si raddichio, se stropesc din belsug cu dressing apoi se aseaza in farfurie, adaugandu-se doua linguri de iaurt de capra in care s-a presarat menta tocata marunt. Deasupra iaurtului se aseaza rosiile taiate felii fine si carnea de ton, apoi se stropesc cu dressing. Salata se serveste cu crutoane de paine toast inmuiate in sosul de iaurt de capra cu menta.
Speram ca v-au placut retetele si va invitam sa cititi si alte recomandari pentru mic dejun de-ale concurentilor MasterChef:
Mic dejun de MasterChef: Petru Buiuca, marele castigator, iti dezavaluie o reteta deosebita
Mic dejun de MasterChef: Mimi Nicolae iti dezvaluie o reteta simpla si gustoasa