Toata lumea vorbeste despre burgeri. Gurmanzii de pe Instagram ii fotografiaza in toate barurile si restaurantele din oras unde, fara doar si poate, se gaseste cel putin un sortiment in meniu. Fie ca-ti place sau nu, burgerii reprezinta cea mai populara mancare a momentului, in special pentru masa de pranz. Pe orice continent te-ai duce, gasesti cel putin un loc care se lauda ca face cei mai buni burgeri, fie ca este vorba de un bar modest dintr-un orasel mic, fie ca este un restaurant cu stele Michelin. Gasesti burgeri picanti in India, burgeri cu carne de cangur in Australia sau burgeri gourmet in Franta.
Impreuna cu kebabul turcesc, pastele si pizza din Italia, sushi-ul din Japonia, burgerii ocupa un loc fruntas in meniul bucatariei globale. Parte din succesul lor il repezinta si capacitatea de a se adapta la orice cultura culinara si de a imprumuta din ingredientele traditionale.
De la friptura de Hamburg la primul hamburger din America
In secolul 19, Hamburg a devenit faimos pentru carnea de vita, provenita de la vitele crescute in satele din jurul orasului. Aceasta era tocata, asezonata si preparata ca chiftele. Prin secolul 19, valul de emigranti germani care au ajuns in America au adus cu ei si aceasta specialitate, iar multi dintre ei si-au castigat existenta deschizandu-si restaurante care serveau “friptura de Hamburg”. Aici se incheie insa legatura dintre Hamburg si hamburger.
Clasicul american, asa cum il stim azi, format din carne de vita stransa intr-o chifla, a fost inventat undeva intre anii 1885 si 1904. Exista mai multe variante in ceea ce priveste persoana care l-a creat, cert este insa ca a fost o mancare comercializata in parcuri de distractii, la targuri, conferinte si festivaluri, ca “street food” (mancare de strada).
In urmatorii 100 de ani, hamburgerul s-a imprastiat in toata lumea ca un rezultat al globalizarii si al aparitiei lanturilor de restaurante fast-food. Acestea si-au dorit sa se dezvolte tot mai mult si au creat francize in toata lumea. Cat despre asocierea burgerilor cu cartofii prajiti, McDonald’s se face “vinovat”: in 1948, fratii Richard si Maurice McDonald si-au transformat restaurantul intr-un drive-in care vindea hamburgeri, cartofi prajiti si shake-uri. Practic, asa au inceput burgerii sa fie asociati cu cartofii.
De la produse fast-food la mancare pentru vegetarieni
Astazi, burgerii nu mai sunt un produs de fast-food, ci un preparat respectat, pe care il gasesti in toate meniurile de baruri, pub-uri, restaurante. S-a dezvoltat si o noua nisa: au aparut restaurante care vand doar burgeri si nimic altceva, furgonete care vand burgeri in strada, iar steakhouse-urile au negresit cateva sortimente de burgeri premium.
Restaurantele pentru vegetarieni au si ele burgeri in meniu, preparati din linte, ciuperci, falafel, fasole, quinoa, linte sau alte ingrediente care stau la baza chiftelelor. Bucatarii se intrec in retete home-made care folosesc ingrediente cat mai proaspete si de calitate, carne de vita cat mai buna si tot felul de toppinguri creative. Se pune mare pret si pe cartofi si pe felul in care sunt preparati, pe salata care insoteste burgerul si pe sosurile care il pun in valoare.
Obsesia bucatarilor pentru burgeri a devenit atat de mare incat au aparut burgerii “gourmet”, care pot sa coste o mica avere. In urma cu zece ani, un restaurant din Vegas a creat un burger in valoare de 5.000 de dolari, care se servea doar cu sampanie.
BurgerFest, primul eveniment din Romania dedicat burgerilor
In Romania, pasiunea pentru burgeri a explodat in ultimii ani si cucereste din ce in ce mai mult teren. La sfarsitul acestei luni se va organiza si primul eveniment major dedicat acestor specialitati culinare: BurgerFest, care va avea loc intre 22 si 24 mai, in Bucuresti, la Verde Stop. Festivalul isi doreste sa stranga in acelasi loc cei mai deliciosi burgeri oferiti de restaurantele din intreaga tara si sa premieze CEL MAI BUN BURGER.
Daca ajungi la eveniment, alege-ti un burger din ingredientele tale preferate si savureaza-l cu un Ciuc 0.0, o bere ideala pentru orice masa, facuta din ingrediente 100% naturale si fara alcool. Ne vedem acolo!