Specialistul in gastronomie franco-columbian afirma ca un burger reusit trebuie sa aiba 7 centimetri inaltime, 5 centimetri latime si sa fie alcatuit din noua straturi. Chef Michel apreciaza ca a manca este o experienta multisenzoriala in care intervin toate ele cinci simturi.
Reusita unui burger ar depinde in primul rand de aroma (30%), de textura (25%), de prezentare (15%), de sunetul pe care il produce in gura (15%) si, in cele din urma, de gustul lui (15%).
“Stiinta a dovedit ca, atunci cand consideram o mancare delicioasa, este datorita unei perceptii create de creier. Stimularea provine de la cele cinci simturi, nu numai de la senzatia provocata de ceea ce se intampla in gura”, arata Charles Michel.
Cercetatorul, care a lucrat in restaurante distinse cu stele Michelin, recomanda urmatoarele ingrediente: sos soia, ketchup, carne de vita Wagyu (marinata cu sos barbecue, sare, piper si ceapa rasa fin), felii crocante de jambon Serrano, ceapa prajita, rosii, salata, felii de castraveti si sos Chipotle.
Un alt sfat al chef-ului este sa se evite farfuria si tacamurile: burgerul trebuie tinut in mana, in hartia in care este servit pentru ca si ultima imbucatura sa fie calda.
El mai recomanda ca experienta culinara sa fie insotita de o muzica placuta, tinand seama ca numeroase studii au aratat ca auzul influenteaza perceptia gustativa.