Duminica, 1 iulie 2012, a fost ziua in care in California s-a interzis comercializarea de foie gras. Mai exact, interdictia se refera la vanzarea oricarui produs rezultat in urma hranirii fortate a pasarilor, in scopul maririi ficatului peste dimensiunile normale.
Printre cei care contesta decizia ca fiind vaga si neconstitiutionala se afla: o companie din New York, producatoare de foie gras, o organizatie non-profit din Canada (reprezentand interesele producatorilor si exportatorilor din Quebec), precum si grupul de restaurante Hot.
Textul de lege, despre care producatorii spun ca este interpretabil si oricine poate ajunge sa il incalce fara sa isi dea seama de acest lucru, mentioneaza:
„Hranirea fortata a unei pasari, reprezinta orice proces care obliga pasarea sa consume mai multa hrana decat ar consuma in mod voluntar o pasare din aceeasi specie. Metodele de fortare includ, dar nu se limiteaza la, hranirea pasarilor printr-un tub (sau alt dispozitiv) introdus in esofagul acestora”.
Contestatarii deciziei, afirma ca nimeni nu poate spune ce cantitate de mancare consuma in mod normal o pasare.
Pana vom vedea ce decizie iau judecatorii, ne intrebam totusi ce poate fi atat de vag, pentru oamenii din industrie, in termenul „hranire fortata”? Metoda prin care sunt hranite ratele si gastele crescute pentru foie gras, presupune introducerea mancarii printr-un tub indesat in gatul acestora. Procesul este repetat de cateva ori pe zi, timp de 21 de zile, pana ce ficatul ajunge sa depaseasca de 10-12 ori dimensiunile normale.
Voi ce parere aveti? Sunteti de partea celor care considera ca este o practica barbara sau considerati ca nu este cu nimic mai dur decat tratamentul pe care il primeste orice alt animal care ajunge in farfuriile noastre?