Foie-gras, în pericol
Se aşteaptă ca producţia de foie gras din Franţa să scadă cu până la 50% în acest an, deoarece epidemia afectează 80% dintre producătorii de foie gras din ţară. Este o lovitură grea pentru industria restaurantelor, dar și pentru amatorii de foie gras.
Specialitate culinară de lux, pe cale de dispariție
Foie gras este un produs tradiţional franţuzesc, o veritabilă delicatesă a uneia dintre cele mai rafinate bucătării din lume. Acesta se face cu ficat de raţă sau de gâscă. Se spune că cel mai bun foie gras se prepară cu ficatul gâştelor din rasa Toulouse.
Un deliciu culinar franţuzesc
Foie gras de gâscă are o textură mătăsoasă, cu o aromă bogată și subtilă, este foarte sofisticat și fin, aproape cremos. Conform legislației franceze, foie gras face parte din patrimoniul cultural și gastronomic protejat în Franța. Franța este cel mai mare producător de foie gras din lume, deținand 80% din piata mondială, fiind urmată de Ungaria, Bulgaria, SUA și Canada.
Rețetă foie gras
Ingrediente:
- 1,6 kg ficat de gâscă;
- o lingură sare de mare;
- 1/2 linguriță piper negru măcinat;
- 1/4 linguriță nucșoară (proaspăt răzuită);
- o lingură cognac;
- merișoare;
- vin roșu;
- lapte;
- dulceață de ceapă
- pâine prăjită.
Mod de preparare Foie gras:
Se dizolvă sarea de mare în lapte, apoi se adaugă ficatul, se acoperă cu lapte și se lasă 1-2 ore la frigider. După două ore se scoate ficatul din lapte și se lasă 15 minute la temperatura camerei. Se curăță ficatul bine de pieliță, se taie bucăți, se presară cu condimente, sare, congnac și vin și se pune la cuptor, la 100 grade Celsius, timp de 40 de minute. Apoi se pasează cu furculița și se dă la rece. Se montează pe suport de pâine prăjită, cu dulceață de ceapă.
Foto Imago