Pe parcusul celor trei zile, Festivalul Turcesc va avea loc intre orele 10:00 si 20:00 si va aduce ȋn centrul atenṭiei atât mestesugurile, dansurile si cântecele Anatoliei, cât si renumita bucatarie turceasca. Cultura gastronomica turceasca va fi ilustrata printr-o expoziṭie culinara care cuprinde peste 15 standuri cu bunataṭi de toate felurile.
Amatorii de mâncaruri din „tara de pe doua continente” vor putea gusta atât produse de patiserie traditionala (gozleme – specialitate pe baza de spanac si brânza feta, borek– aluat umplut cu carne tocata si presarat cu seminte de susan, pogace – specialitati cu smântâna si brânza feta, etc.), cât si renumitele dulciuri specifice Turciei, cum ar fi baclavale, sarailii sau chiar cozonac turcesc (cu rahat, alune si coaja de portocala sau lamâie)
Descopera bucataria turceasca pe strazile din Istanbul
Pasionatii de paste vor avea si ei ce gusta la Festivalul Turcesc si anume galustele manti, care contin carne tocata de vita sau miel si care se servesc cu iaurt si sos de ardei capia.
Ceaiul si cafeaua turceasca vor fi si ele prezente la standurile cu produse de gastronomie.
Bucataria traditionala, asezonata de ateliere de arta vizuala
Aflat la cea de-a 2-a editie, Festivalul Turcesc se deschide pentru toti amatorii de arta culinara si arte vizuale.
Evenimentul va cuprinde, pe lânga preparate culinare traditionale, si o serie de ateliere de creatie artistica specifica culturii Imperiului Otoman. Cei pasionati de arta orientala vor avea ocazia sa admire si sa achizitioneze mestesuguri realizate de artisti amantori si profesionisti din România si Turcia.
Vizitatorii sunt invitati sa invete de la artisti plastici veniti din Turcia, special pentru acest eveniment, secretele artelor orientale in cadrul atelierelor: de caligrafie, de miniaturi, de aurit (tezhip) si de ebru (renumita arta turceasca care presupune pictatul pe apa urmata de marmorarea hârtiei). Pe lânga atelierele pe care le vor tine in Parcul Herastrau, artisii turci isi vor expune propriile creatii in cadrul unor mini-expozitii organizate la standul fiecaruia dintre ei.
Festivalul Turcesc va anima zona Parc Herastrau – intrararea Charles de Gaulle si prin activitati amuzante si relaxante destinate copiilor: face painting, modelaj de baloane, spectacole si concerte pentru copii.
Fiecare ora a festivalului, cu spectacolul ei
Pe toata perioada Festivalului, in fiecare ora, vor avea loc concerte sustinute de formatii de muzica vocal-instrumentala turceasca, dar si spectacole de dans traditional. Editia 2013 a Festivalului Turcesc va cuprinde si concerte ale fanfarei militare ale „mehter”, fanfara militara otomana formata din 35 de interpreti. Mehter va sustine in fiecare zi a festivalului câte trei reprezentatii, având in repertoriu cele mai cunoscute cântece otomane de lupta.
Printre dansurile traditionale turcesti care se vor desfasura pe scena festivalului se numara si spectaculos dans al dervisilor rotitori. Astfel, spectacolele inedite de muzica si dans, interpretate de tineri artisti din România si Turcia, vor avea loc in fiecare seara a Festivalului Turcesc, intre 17 si 19 mai, cu incepere de la ora 19:00.
Festivalul Turcesc, sustinut de Primaria Generala a Capitalei, incearca sa aduca in prim-plan bogatia potentiala a multiculturalitatii si sa contribuie la intensificarea relatiilor de prietenie dintre cele doua tari, Romania si Turcia.