Cand vine vorba de litoralul romanesc, romanii se impart in doua tabere: cei care prefera Mamaia si cei care nu concep sa mearga in alta parte decat in Vama Veche. Chef Sorin Bontea intra in cea de-a doua categorie. El se retrage aici, impreuna cu familia, si se relaxeaza la soare.
Desi statiunea Vama Veche este criticata de multe ori pentru serviciile pe care le ofera turistilor, Chef Sorin este de parere ca aici te poti simti bine si, mai ales, te poti bucura de mese copioase. “Se poate manca bine in Vama Veche, atata timp cat stii ce sa sa alegi. Poti gasi si mancare buna, in special fructe de mare si peste proaspat. Eu de obicei mananc fructe de mare, rapane”, a marturisit el.
El nu a gatit niciodata in Vama, insa a stat la povesti cu bucatarii din zona: “Am stat insa o data cu Fodor si un bucatar de-al locului, am povestit, ne-am simtit bine, iar de gatit, ne-a gatit el.”
Cu toate acestea, nu sta prea mult timp departe de bucatarie, chiar daca este in vacanta: “Depinde de locul in care mergem. Uite, de exemplu, daca mergem cateva zile la pescuit – eu consider asta tot vacanta – gatim ce prindem: ciorba de peste, facem saramura… in functie de ce prindem. Daca mergem la rapitor, il facem in pergament, la gratar”, a mai povestit el.
Chef Sorin este mare fan fructe de mare, iar preparatele lui preferate sunt spaghetele cu vongole si cele cu homar. A fost in toata lumea si ii este greu sa numeasca un singur loc in care a mancat cele mai bune fructe de mare, insa iti da un pont: acolo unde e ocean sau mare se manaca bine fructe de mare proaspete.
Considera ca oricine trebuie sa incerce macar o data in viata cateva specialitati cu fructe de mare: “Homar thermidor. Stridiile trebuie incercate si ele, nu neaparat crude, ele se pot si gati. Si rapanele. Pacat ca avem din belsug rapane si noi, romanii, nu prea le mancam”.
Chef Sorin iti propune si o reteta de cocktail de creveti: