Forfota mare in Iara de Mures unde zeci de gospodine si-au instalat ceaunele de cupru in mijlocul satului si s-au apucat de pregatit magiun.Fara zahar si conservanti, dupa retete mostenite din batrani, femeile au transformat prunele coapte din livezi in gemuri delicioase. Iar pofticiosii au platit pana la 40 de lei pentru un kilogram.
Sute de kilogramae de prune au trecut ieri prin mainile gospodinelor din Iara de Mures, la cea de-a doua editie a festivalului magiunului.
"Punem prunele in ceaun de cupru si amestecam pana samanta iese, se pune inapoi pana se intareste, atata amestecam pana se face, fara zahar, fara conservanti, fara nimic", spune o gospodina.
Aroma intensa a atras zeci de pofticiosi, care au platit pana la 40 de lei pentru un kilogram de magiun."In ceramica asta-i 40, asta-i 30, asta-i 15 lei, pentru ca e jumatate."
"Ne-am facut cumparaturile pentru iarna din gemul de prune, foarte gustos, bineinteles proaspat pregatit, de asta am si venit de fapt" a marturisit un cumparator.In timp ce in Mures magiunul a fost in centrul atentiei, in Tinutul Contelui Dracula din Pasul Tihuta, cap de afis a fost usturoiul. La Festivalul Usturoiului, aflat si el la a doua editie, organizatorii i-au invitat pe cei prezenti sa se intreaca la un concurs de forta.
Au alergat cu baloti de paie in brate, au rasturnat busteni si au sarit peste obstacole, de dragul distractiei, dar si pentru a-i impresiona pe cei din public.
"Toate probele au fost grele, necesita un pic de conditie fizica, munca foarte multa" a spus Linu Dumitru concurent. Festivalul continua si duminica, cu o alta serie de concursuri.
Vezi imagini in reportajul video de mai jos: