1. Consuma minerale esentiale
Dintii sanatosi trebuie sa aiba un smalt sanatos. Fara acest invelis, chiar si un mar crocant ti-ar cauza dureri. Pentru ca acizii si zaharul il pot distruge, trebuie sa compensezi cu mancaruri bogate in calciu si fosfor. Acestea contribuie la remineralizarea dintilor.
- Branza degresata, laptele, iaurtul (fara zahar adaugat) sunt alegeri clasice bogate in calciu. Branza este benefica in special deoarece contine cazeina, o proteina care poate consolideze smaltul.
- Carnea, pestele si tofu sunt pline de fosfor, un alt mineral important care protejeaza smaltul dintilor.
- Surse vegetale pentru aceste minerale sunt broccoli, varza, spanacul, varza.
2. Consuma alimente bogate in apa
Crocante si ferme, alimentele care au un continut mare de apa sunt bune pentru sanatatea orala intrucat stimuleaza fluxul de saliva. Saliva contine enzime care neutralizeaza acizii din alimente, facandu-le sigure pentru consum.
3. Nu uita de vitamine
Gandeste-te la calciu si vitamina D ca la "Batman si Robin" al sanatatii osoase. Corpul are nevoie de vitamina D ca sa absoarba calciu, care in schimb intareste oasele si dintii. Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele, insa o poti lua si din alimente: galbenusuri de ou, ciuperci si peste gras.
4. Limiteaza consumul de acizi
Acizii puternici sunt cauza principala a eroziunii smaltului si a cariilor dentare. In general, daca un aliment pateaza dintii, este destul de acid (vinul rosu, de exemplu).
Lamaile, portocalele, grepfrutul sunt incarcate de acizi citrici. Cafeaua, rosiile, muraturile si vinul pun si ele sanatatea orala la risc.
5. Evita zaharul
Dulciurile din comert, bomboanele, fructele uscate sunt cele mai periculoase alimente pentru dintii tai. Acestea contin tone de zahar si cauzeaza carii.