Timp de cinci ani, oamenii de stiinta de la Leatherhead Food Research, o organizatie non-profit din Marea Britanie, au testat o serie de 4000 de afirmatii inscrise de producatori sau supermarketuri pe ambalajele alimentelor. 222 dintre acestea, cele care aveau baze stiintifice, au fost folosite pentru elaborarea unui „meniu perfect”.
Stiind ca, de cele mai multe ori, alimentele etichetate ca si santoase sunt evitate de consumatori, cercetatorii au tinut cont in mare masura si de gustul alimentelor:
“Am aratat ca un meniu sanatos nu trebuie sa fie si fad. Am derulat sute de teste pe consumatori si un lucru este sigur. Nu conteaza cat de sanatos este un tip de mancare, daca nu are gust bun nu se va vinde” declara directorul organizatiei Dr Paul Berryman.
Meniul contine atat feluri principale cat si gustari pe care sa le poti consuma intre mese:
Terina de somon afumat si proaspat – o gustare buna pentru artere si inima
Salata mixta, asezonata cu ulei de masline extra-virgin – ajuta la pastrarea unui nivel normal de colesterol
Pui cu linte si legume – proteinele din carne ajuta la cresterea masei musculare in timp ce acidul pantotenic din linte reduce senzatia de oboseala si imunatateste activitatea creierului
Desert: budinca din iaurt, nuci si topping de caramel fara zahar – ajuta la digestie si mentine un nivel normal de glucoza in sange
Cocktail energizant pentru persoanele active – contine biotina, calciu, zinc, fier, potasiu, seleniu si magneziu
Sfatul final al cercetatorilor britanici, ne pune insa pe ganduri. Acestia tin neaparat sa recomande si cateva tablete de carbune pentru a reduce flatulenta. Acum noi ce sa intelegem? Nu au fost in stare, ca dupa cinci ani de lucru, sa elaboreze un meniu sanatos, gustos si fara efecte secundare?
Cum nu ne simtim inca pregatiti sa platim acest pret, asteptam reactiile primilor cobai sau aparitia unei alte echipe de cercetatori care sa elimine si acest impediment.
Sursa: dailymail