Primul anunt despre acest proiect grandios a fost facut de Adria in martie 2012. De atunci a pus toate ideile cap la cap, si-a rezervat un domeniu on line pentru BulliPedia si e gata sa inceapa munca titanica de a umple cu informatii enciclopedia.
Promite sa ii implice si pe bucatarii Grant Achatz, Heston Blumenthal si Joan Roca de la care asteapta opinii si reactii inainte ca proiectul sa intre in faza finala. “Planul este ca BulliPedia sa fie functionala pana la finalul anului 2014”,spune Ferran Adria.
Enciclopedia va fi o parte importanta a Fundatiei elBulli, care va deschide si un restaurant in 2014. Bucatarul a vorbit de multe ori despre importanta de impartasi descoperirile sale in domeniul gastronomiei dupa ani de documentare amanuntita si dupa ce a scris volume intregi despre felurile de mancare pregatite la restaurantul emblema ElBulli.
Promisiunea este ca fundatia se va ocupa sa scrie lucruri noi in enciclopedie in fiecare zi in sectiunea Creativity Today, in timp ce Creativity Archive, va contine un fel de harta a celor mai importante momente si descoperiri din gastronomie in ultimii 50 de ani.
Ferran Adria spune ca nu va fi o simpla insiruire a informatiilor pe care le gasesti deja pe internet, ci o colectie mult mai riguroasa si mai exacta despre ingredinente, tehnici, gusturi si trenduri culinare. De pilda, in BulliPedia daca vei vrea sa citesti despre sparanghel, vei gasi nu numai retete, dar si combinatiile cele mai savuroase, date istorice sau nutritionale. Poti sa incepi cautarea si alegand tehnica de gatit, timpul de gatire sau alte criterii.
Adria vrea ca aceasta enciclopedie sa fie un reper nu numai pentru oamenii de rand, dar si pentru bucatari si studenti in institutii culinare. Pentru ca va avea informatie actualizata si de incredere, BulliPedia nu va fi gratis. O taxa modesta va fi platita pentru a avaea a acces la informatii, dar Ferran Adria spune ca in final totul va costa mai putin decat o carte.
Sursa: Eater.com