Vezi si cum a gatit Ana, in ziua 3, coq au vin a la Julia Child.

 

Am trecut oficial peste jumatatea proiectului. Bilantul primelor 3 zile: o supa, un desert si un fel principal. Nici daca planuiam nu ar fi iesit mai bine.

Ziua a 4-a vine cu o garnitura care poate fi tratata ca atare sau chiar ca si fel principal. Cel mai tare la reteta de azi, imi place ca este perfecta pentru o masa la birou. O poti gati foarte repede. Daca incepi programul un pic mai tarziu, poti sa o gatesti chiar dimineata, inainte de a pleca.

Alta parte buna la cartofii astia este ca, ii poti manca la fel de bine si reci si calzi.

Daca nu vrei sa ramai nemancat(a) la birou, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru cartofi

  • 3 cartofi mai maricei
  • 1 ceapa rosie tocata
  • 2 linguri unt

Pentru sos

  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de parmezan
  • 300 ml lapte
  • Sare si piper

De indata ce ai toate cele de mai sus la indemana, te poti apuca de treaba. Reteta spune ca trebuie sa faci urmatorii pasi:

1. Se spala si se curata cartofii dupa care se dau prin razatoare, pe partea cu ochiurile mari. Se lasa cca 15 minute la scurs pe un prosop de hartie.

2. Se topeste untul intr-o tigaie la foc mediu. Se adauga ceapa si se lasa ~4 minute.

Se adauga cartofii, sare si piper. Sa lasa pe foc 5-7 minute, pana ce cartofii incep sa se inmoaie (aveti grija sa amestecati constant).

3. Pentru sos, aveti nevoie de o cratita mica. Se pun 2 linguri de unt in aceasta si se lasa pe aragaz, la flacara medie, pana ce untul se topeste complet. Se adauga faina, amestecand continuu. Cand capata o culoare asemanatoare cu cea a untului de arahide, se adauga treptat laptele, amestecand foarte bine pentru a nu se forma cocoloase. Se mai lasa pe foc ~5 minute.

4. se muta cartofii intr-un vas termorezistent, se toarna sosul deasupra si se presara parmezan.

5. se introduce vasul in cuptor pentru cca 20 de minute (sau pana in momentul in care parmezanul devine auriu inchis).

Simplu, nu? Ii multumesc doamnei Child pentru reteta si va urez, bon appetit!

 

Alaturi de proiectul Ana si Julia, am demarat si un nou concurs FoodStory. Poti castiga marele succes al Juliei Child,  “Mastering the Art of French Cooking” (vol. 1 si 2) oferit de Books Express. Detalii despre concurs gasesti AICI.