Ce sunt „aditivii alimentari”?
Sunt folositi pentru a oferi si/sau menține culoarea, pentru a conserva gustul si textura alimentului sau a bauturii, pentru a pastra siguranta acestora pentru consum sau pentru a da gustul dulce cu un numar scazut de calorii sau chiar fara calorii.
Aditivii alimentari sunt substante naturale sau chimice, aprobate pentru consum de catre autoritatile de reglementare in domeniu.
Sunt folositi numai dupa ce siguranța lor este evaluata si confirmata de Autoritatea Europeana pentru Siguranța Alimentara. EFSA stabileste nivelul acceptabil de E-uri din fiecare aliment si bautura. Ulterior, Comisia Europeana ii aproba pentru utilizare. Aici primesc un cod, pentru a fi clasificati usor. Ceea ce noi recunoastem ca fiind E-uri. Litera „E” inseamna „Europa”. Numarul care urmeaza identifica cei 319 aditivi aprobati pe continent.
Anumiți aditivi alimentari provin din surse naturale: licopenul din rosii sau glicozidele steviol din planta stevia. Altii sunt artificiali, de exemplu E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C. Un alt ingredient creat de oameni si sigur pentru consum este aspartamul, rezultat din amestecul a doua tipuri de aminoacizi, care reprezinta structura de baza a proteinelor.
Organismul nostru creeaza,in mod natural, cel putin 20 de E-uri.
Aditivii sunt impartiti in mai multe clase, fiecare indeplinind o anumita functie.
Antioxidantii, asemenea tocoferolului, emulgatorii, precum lecitina, și indulcitorii, aspartamul, toti au un anumit scop: sa protejeze impotriva oxidarii, sa omogenizeze textura și sa dea gustul dulce cu un aport caloric redus sau fara calorii.
Cu toate acestea, preocupari legate de siguranta acestor aditivi persista. Important este ca atunci cand ajungi in supermarket sa citesti atent etichetele produselor pe care vrei sa le cumperi si sa alegi mereu ce e mai sanatos pentru tine. Aici gasesti lista E-urilor aprobate de Uniunea Europeana.