Nu există pe rafturile magazinelor sau în pieţe vopsea de ouă fără E-uri.
Ouăle de Paște, vopsite cu multe E-uri!
Vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri, iar aceasta poate fi ingerată chiar dacă este doar pe coaja oului, prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, 98,36% dintre produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari), după cum rezultă din centralizarea şi analizarea informaţiilor ce se regăsesc pe etichete. Din punctul de vedere al produselor ce conţin aditivi alimentari, 65,57% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid lactic (E270), 63,93% au avut în componenţă azorubina (E122), iar 54,10% au avut în componenţă benzoat de sodiu (E211).
"Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce, poate, o bucurie ca şi coloristică o oului de paşte, dar se transferă atât în produse - în ouă- sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă - un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie.
Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influenţează şi preţul. Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii şi musafirii noştri la masa de Paşte. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenţie la vopseaua de ouă!", a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.
Vopsea de ouă naturală
Există şi reţete naturale de vopsire a ouălor
Din fericire, există alternative naturale bazate pe plante care vor colora ouăle la fel de frumos, fără riscuri asupra sănătății.
Iată câteva dintre ingredientele naturale pe care le poți folosi pentru a colora ouăle:
- Coji de ceapă galbenă (două căni): portocaliu pe ouă albe, roșu pe ouă maro
- Coji de ceapă roșie (două căni): roșu pe ouă albe, mov deschis pe ouă maro
- Varză roșie (două căni): albastru pe ouă albe, verde pe ouă maro
- Turmeric (o lingură): galben pe ouă albe, cafeniu pe ouă maro
- Sfeclă roșie (o cană și jumătate): roz pe ouă albe, maro pe ouă maro
- Paprika (trei linguri): galben pe ouă albe, portocaliu pe ouă maro
- Spanac (o cană): verde deschis pe ouă albe, verde închis pe ouă maro
- Fructe de pădure închise la culoare (mure, afine, 2 căni): albastru pe ouă albe, violet pe ouă maro
- Cafea (2 căni, nu diluați cu apă): maro deschis pe ouă albe, maro închis pe ouă maro
Mod de preparare:
Într-o oală, adaugă în jur de două căni de apă și ingredientele pentru vopsea.
Când lichidul dă în clocot, dă focul mic și lasă compoziția să mai fiarbă în jur de 20 de minute. Pentru o vopsea mai intensă, lasă ingredientele mai mult la fiert, iar dacă vrei nuanțe mai deschise, lasă-le mai puțin.
Lasă vopseaua să se răcească, apoi strecoar-o și mut-o în alt recipient. Adaugă oțet (1 lingură per cană de lichid) și puțină sare.
Adaugă ouăle în vopsea, asigurându-te că sunt complet acoperite.
Lasă-le în frigider peste noapte, sau un minim de opt ore.
A doua zi, scoate-le și lasă-le la uscat.
Le poți oferi strălucire cu ajutorul uleiului de măsline.
Foto Imago