In 1993, cercetatorii NASA au numit-o mancarea cu cele mai multe calitati nutritionale de pe planeta. Teoretic este o pseudocereala, dar practic este inclusa in categoria cerealelor integrale. Este laudata de nutritionisti pentru ca are in componenta amino acizi esentiali, proteine, fibre si potasiu si este usor digerabila.
Este si usor de gatit. Poate fi coapta ca un popcorn sau fiarta ca orezul.
Pretuita de incasi, quinoa a primit o aura moderna acum prin desemnarea ei de catre Natiunile Unite drept alimentul anului. Cele mai multe plantatii de quinoa sunt in Anzi, in Ecuador, Bolivia sau Peru, dar culturile au fost adaptate si pentru alte clime asa ca o gasesti la fel de bine si in Canada.
Popularitatea ei este din ce in ce mai mare in tarile dezvoltate ceea ce inseamna un plus pentru producatorii si fermierii din Anzi, dar si un mare minus pentru populatia acelor zone, care nu isi mai permite preturile mari pe care le afiseaza vanzatorii locali. In ultimul deceniu pretul unui kilogram de quinoa a crescut de 5 ori.
In declaratia Natiunilor Unite se spune ca populatia din Anzi este demna de toata aprecierea pentru felul in care a pastrat si protejat culturile de quinoa in forma lor originala, prin tehnici traditionale si prin armonie cu natura.
Ca sa sarbatorim quinoa asa cum se cuvine iti propunem o reteta simpla in care sa incluzi aceasta cereala.
Salata cu fenicul, rodie si quinoa
Ingrediente:
- 60ml ulei de masline
- 2 radacini fenicul (medii), taiate pe lungime in felii subtiri
- sare si piper
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 ½ lingurita chimion
- 1 lingurita zahar
- 200g quinoa
- 1 lamaie
- 1 ardei iute, curatat de seminte si tocat
- coriandru proaspat, tocat
- menta proaspata, tocata
- marar proaspat, tocat
- semintele de la jumatate de rodie (medie)
Incinge uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Pune la calit feniculul; condimenteaza cu sare si piper. Gateste-l pana cand devine usor auriu si se inmoaie putin (10-12 minute).
Adauga zeama de lamaie, chimionul si zaharul si mai lasa pe foc amestecul inca un minut. Potriveste de sare si piper si lasa tigaia deoparte.
Intre timp, pune quinoa la fiert in 700ml de apa. Cand apa incepe sa fiarba, redu intensitatea focului si lasa sa fiarba inabusit, acoperit cu un capac. Nu mai mult de 10 minute.
Scurge quinoa si las-o sa se raceasca timp de un sfert de ora, apoi amesteca cu o furculita. Transfera totul intr-un bol.
Curata lamaia si taie-o in bucate-le mici. Adauga totul in bol impreuna cu o lingura de ulei de masline. Pune feniculul calit, ardeiul iute tocat, verdeturile si amesteca bine. Mai adauga sare si piper daca e nevoie.
Inainte de servire presara deasupra seminte de rodie.
Sursa reteta: Bon Appetit