Am fost in multe bucatarii de restaurante si am vazut cum gatesc bucatarii profesionisti banalele paste. Si, surpriza: nici urma de ulei! Chefii pun pastele in apa sarata si, in cateva minute, le transforma intr-un preparat delicios, frumos aranjat in farfurie.
Lectia de chimie: de ce este inutil sa pui ulei in apa in care fierb pastele?
Teoria conform careia uleiul ajuta pastele sa nu se lipeasca intre ele ignora o lectie banala de chimie: uleiul si apa nu se amesteca. Astfel, atunci cand in adaugi in oala in care fierb pastele, uleiul “fuge” din apa – se ridica la suprafata si formeaza mici cercuri, pe cand pastele raman in apa, unde fierb linistite. Cu alte cuvinte, nu doar ca uleiul nu imbunatateste cu nimic textura pastelor, dar este si inutil.
Citeste si: 5 secrete de la un chef italian ca sa gatesti cele mai bune paste carbonara
Cum sa eviti lipirea pastelor?
Daca totusi ai aceasta problema si nu stii cum sa o rezolvi, respecta timpii de preparare. De regula, ii vei gasi pe ambalaj, si sunt recomandati pentru fierberea al dente – suficient cat pastele sa fie moi pe exterior si ferme pe interior. Atentie: se vor lipi intre ele doar daca le lasi prea mult la fiert!