Otetul balsamic este mandria Modenei, orasul din regiunea Emilia-Romagna din Italia de unde este originar. Este facut din boabe de struguri albi Trebbiano di Castelvetro, care sunt presate, iar mustul rezultat este fiert pana ramane doar o jumatate sau o treime din volumul initial. Apoi, lichidul este turnat in butoaie spalate cu otet fiert si este lasat acolo un an de zile. La sfarsitul anului, acest lichid deja siropos este mutat in butoaie de lemn. Iar apoi, an de an, procesul de repeta si este mutat in alte butoaie de lemn. Procesul poate sa dureze intre 12 si 35 de ani.
Tocmai de aceea, otetul balsamic de Modena este un adevarat nectar, care merge consumat atat in combinatie cu alimente sarate, cat si cu fructe sau deserturi.
Daca vrei sa-ti rasfeti papilele gustative, iti recomandam cateva combinatii savuroase:
- Capsuni
- Ananas
- Parmezan
- Panna cotta
- Inghetata
- Carne la gratar
- Scoici
- Legume crude sau la gratar
- Salate