Este unul dintre cele mai folosite tipuri de otet in multe dintre bucatariile lumii. Cu toate acestea, multa lume nu stie prea multe lucruri despre el.
Otetul obisnuit se face, de obicei, prin fermentarea vinului sau a unui cidrului de mere. De aici pana la otetul balsamic facut in Modena e drum lung. In primul rand, trebuie sa stii ca locuitorii din Modena au o istorie de aproape 900 de ani in fabricarea acestui "nectar", cum il numesc italienii.
El este facut din boabe de struguri albi Trebbiano di Castelvetro, care sunt presate. Mustul rezultat este fiert pana ramane doar o jumatate sau o treime din volumul initial. Apoi, lichidul este turnat in butoaie spalate cu otet fiert si este lasat acolo un an de zile. La sfarsitul anului, acest lichid deja siropos este mutat in butoaie de lemn. Iar apoi, an de an, procesul de repeta si este mutat in alte butoaie de lemn, care ii dau gustul special.
Procesul poate sa dureze intre 12 si 35 de ani. Rezultatul este un otet balsamic intens aromat, cu un gust special. O singura picatura pusa in dressinguri, sosuri, marinade, peste salate, peste fructe de mare sau carnuri poate sa le schimbe complet gustul. De asemenea, otetul balsamic se potriveste de minune langa branzeturi.
Ce trebuie sa stii
Otetul balsamic pe care il gasesti prin magazine nu a trecut prin acest proces de fabricatie. Tocmai de aceea, otetul balsamic autentic este cel facut in Modena, Italia. Asa cum sampania este doar a regiunii Champagne din Franta, otetul balsamic este doar al Modenei.